Υπάρχει μία ημερομηνία – κλειδί, στην οποία μπορεί κανείς να αναζητήσει την απάντηση στο ερώτημα αν το επόμενο δικαστικό έτος, που ημερολογιακά ξεκινά στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα είναι έτος ενός ή δύο Ειδικών Δικαστηρίων και πόσοι τελικά πρώην υπουργοί επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθούν στο εδώλιο για αξιόποινες πράξεις που φέρεται ότι τέλεσαν κατά την άσκηση των υπουργικών τους καθηκόντων.
Η ημερομηνία αυτή είναι η 30ή Ιουνίου 2022, οπότε λήγει η τρέχουσα δικαστική χρονιά και αποχωρούν από τον Αρειο Πάγο, λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας, ανώτατοι δικαστές, οι οποίοι έχουν κληρωθεί από τη Βουλή και μετέχουν, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη, στη σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της Novartis, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι γνωρίζοντες τα οίκου της Θέμιδας εκτιμούν ότι ίσως μέχρι τότε να έχει εκδοθεί και το βούλευμα, με βάση το οποίο θα κριθεί αν, πόσοι και ποιοι τελικά από τους κατηγορούμενους – τον πρώην υπουργό και τους φερόμενους ως συμμετόχους μη πολιτικά πρόσωπα – οδηγηθούν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.
Οπως είναι γνωστό, πριν από λίγες ημέρες με πρότασή της, που αριθμεί περί τις 400 σελίδες, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου – Φλουρή έχει εισηγηθεί προς τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου την παραπομπή σε δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος, που συνδέονται με προσπάθειες εκ μέρους του παρέμβασης στο δικαιοδοτικό έργο πρώην συναδέλφων του, εισαγγελικών λειτουργών, όπως ήταν η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, οι οποίοι μετά την επιλογή τους σε καίρια πόστα είχαν χειριστεί σοβαρές υποθέσεις με οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις. Επιπλέον η εισαγγελέας έχει ζητήσει να καθίσουν μαζί του στο εδώλιο η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο άλλοτε επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης. Αντίθετα, η εισαγγελική λειτουργός έχει προτείνει την πλήρη απαλλαγή από κάθε κατηγορία για τους κατηγορούμενους δημοσιογράφους Γ. Φιλιππάκη, Γιάννα Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι σε περίπτωση που οι δικαστές ακολουθήσουν την εισαγγελική πρόταση από Σεπτέμβριο, με βάση και τις προθεσμίες του νόμου, δεν θα έχουμε σε εξέλιξη ένα, αλλά δύο διαφορετικά Ειδικά Δικαστήρια με κατηγορούμενους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, που χρονικά ενδέχεται να συμπέσουν μέσα στην τροχιά της προεκλογικής περιόδου.
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΠΠΑ. Ούτως ή άλλως ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα για το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος με βάση το βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που εκδόθηκε πρόσφατα, αντιμετωπίζει την πλημμεληματική κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, η οποία αφορά τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016.
Οι ανώτατοι δικαστές έχουν παραπέμψει μαζί του για συνέργεια στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα και ήδη αναμένεται, μετά την αποστολή του βουλεύματος στη Βουλή, η κλήρωση των μελών της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου και ο προσδιορισμός της δίκης, που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.
Τόσο η υπόθεση της Novartis όσο και η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών τα τελευταία χρόνια έχουν κατ’ επανάληψη βρεθεί στο κάδρο δικαστικών και πολιτικών εξελίξεων και έχουν προκαλέσει έντονες αναταράξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή και στο πεδίο της Δικαιοσύνης, πολλώ δε μάλλον στην παρούσα χρονική συγκυρία που το πολιτικό θερμόμετρο έχει αρχίσει να ανεβαίνει.