Δεδομένα, δεν το επέλεξε κανείς. Ως timing όμως σίγουρα έχει το ενδιαφέρον και την αξία του. Διότι από το Σάββατο – όταν και συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από την ημέρα που ο Βαγγέλης Μαρινάκης σήκωσε τα μανίκια και ανέλαβε την ευθύνη στον Ολυμπιακό – μέχρι χθες, σαν να ήρθαν μαζεμένα στην επιφάνεια μια σειρά από σχέδια που οι πρωταθλητές λογαριάζουν με θέα στην επόμενη αγωνιστική τους εκδοχή.

Η υπόθεση του Σίμε Βρσάλικο που έχει προκαλέσει ήδη μια μεγάλη συζήτηση, αλλά και άλλα ονόματα που όπως φαίνεται είναι «εντός» της ιδέας που αυτές τις ημέρες διαπραγματεύεται η διοίκηση και ο προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδας. Ποδοσφαιριστές πάνω από το μπάτζετ του εγχώριου προϊόντος. Περιπτώσεις από εκείνες που δημιουργούν αυτομάτως την επόμενη προσδοκία.

Είναι παράξενο που ο Ολυμπιακός ετοιμάζει την ενίσχυσή του; Είναι παράξενο που για πολλοστή φορά εκπλήσσει ευχάριστα στο σημείο που τοποθετεί τον πήχη; Προφανώς όχι. Είναι όμως που για πολλοστή φορά διακρίνεις το μεράκι που έφτασε 12 χρόνων και συνεχίζει.  

Ολες οι μεταγραφές και οι επώνυμες και οι ανώνυμες, έχουν έναν και μοναδικό κριτή. Τον αγωνιστικό χώρο. Δεν γίνεται όμως να μη σκεφτείς το αυτονόητο: Εχουν πάρει τρία πρωταθλήματα στη σειρά οι Πειραιώτες με διαφορές άνω των είκοσι βαθμών από τους υπόλοιπους. Εχουν δέκα στην ντουζίνα με τα χρόνια του Βαγγέλη Μαρινάκη. Είναι σταθερά σε ένα δικό τους επίπεδο, που το έχτισαν και το διατηρούν με συνέπεια. Και όμως παραμένουν η ομάδα με τη μεγαλύτερη επιθυμία. Και αυτό τελικά είναι ίσως το σημάδι μιας ολόκληρης εποχής. Η νοοτροπία. Το όραμα.

Αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2010 ερχόμενος από την 5η θέση της κατάταξης στη Super League ξεκινώντας από μια πραγματικά δύσκολη αφετηρία. Το ίδιο που συνέβη την άνοιξη του 2018 και το ιστορικό «θα αλλάξω τα πάντα». Το σχέδιο που με συνέπεια υπηρετήθηκε στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης κ.λπ.

Οι Ερυθρόλευκοι δεν κοιτάζουν τους άλλους. Θρέφουν αποκλειστικά τη δική τους επιθυμία. Και αυτή είναι η «κάνω τη διαφορά» φιλοσοφία που αν κάποια στιγμή βρει μιμητές θα δώσει συνολικά άλλες δυνατότητες στο ελληνικό ποδόσφαιρο…