Τα κενά, οι καθυστερήσεις και οι μεγάλες δυσκολίες που έχουν εντοπιστεί στην εφαρμογή του νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς έκριναν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μιας νέας ειδικής γραμματείας, επιφορτισμένης με όσα αφορούν τους τετράποδους φίλους μας. Επικεφαλής στον νεοσύστατο φορέα αναλαμβάνει και επίσημα από χθες η δικηγόρος και γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων Μάρσα Δημοπούλου. «Η πρόταση να αναλάβω τη θέση μού έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου μου εξέθεσαν τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σήμερα, με τη μη εφαρμογή στην πράξη της ισχύουσας νομοθεσίας, ζητώντας τη στήριξή μου. Εχω δώσει τη ζωή μου πάνω στην προστασία και τα δικαιώματα των ζώων και τη διαχείριση των αδέσποτων. Μέλημά μου είναι να προσφέρω και να βοηθήσω στον βαθμό που θα μου επιτραπεί, με γνώμονα τη δήλωση του Πρωθυπουργού: Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η Μάρσα Δημοπούλου, η οποία είναι παράλληλα καθηγήτρια στο μάθημα Νομικά (II) του «Zero Stray Academy». Η εθελοντική της δράση είναι όλα αυτά τα χρόνια συνεχής, έχοντας συνδράμει ενεργά τόσο φιλοζωικά σωματεία όσο και δήμους. Από την πρώτη στιγμή, όπως λέει, στήριξε τον νόμο και ως νομικός αλλά και ως εθελόντρια. Μέχρι το τέλος του μήνα, μάλιστα, η ίδια και η οικογένειά της θα μετακομίσουν από τη Λάρισα στην Αθήνα προκειμένου να αφοσιωθεί στα νέα της καθήκοντα.
Ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί είναι η ουσιαστική και πιστή εφαρμογή του νόμου, ξεκαθαρίζει. «Από τα δημοτικά καταφύγια ζώων, το μεγάλο ζήτημα των στειρώσεων και τις υιοθεσίες μέχρι την παράνομη εμπορία ζώων και τα παράνομα εκτροφεία. Θα τεθεί σε λειτουργία ο ελεγκτικός μηχανισμός, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Δεν είναι υπερβολή να πω πως θα πάμε πόρτα-πόρτα και στους 332 δήμους να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα καταφύγια και εάν εφαρμόζεται ο νόμος. Αυτό που θέλουμε είναι μια καλή συνεργασία με τους δήμους, γιατί στην πραγματικότητα αυτό που αρκετοί δήμοι δεν καταλαβαίνουν είναι πως το να μην υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους είναι προς όφελος της πόλης τους» σημειώνει η νέα ειδική γραμματέας. Προσθέτει, δε, πως η ενημέρωση των δημοτών είναι ίσως μία από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις, στην οποία θα πρέπει οι δήμοι να προχωρήσουν. «Θα πρέπει, λοιπόν, ο πολίτης να γνωρίζει για το πρόγραμμα στειρώσεων και το DNA των ζώων συντροφιάς, με τα οποία γίνεται προσπάθεια να ελεγχθούν οι γεννήσεις, αλλά και για τις εγκαταλείψεις ζώων».
Στο μεταξύ, η είδηση της συγκρότησης της συγκεκριμένης ειδικής γραμματείας εκλήφθη ως μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη από τα φιλοζωικά σωματεία. Οπως εξηγεί η γενική γραμματέας του «Zero Stray Pawject» και πρόεδρος του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr Σοφία Τζονίκη, αυτή η κίνηση της κυβέρνησης έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, καθώς τα ζητήματα που προκύπτουν από τη μη εφαρμογή του νόμου είναι αρκετά.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ 141 ΣΩΜΑΤΕΙΑ. Μάλιστα, πρόσφατα 141 σωματεία είχαν στείλει επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα για τα προβλήματα που απορρέουν από τις καθυστερήσεις στον νόμο, που όχι μόνο δυσκολεύουν την καθημερινότητα των φιλοζωικών σωματείων και οργανισμών αλλά δυστυχώς ακυρώνουν την ύπαρξη και το έργο τους. «Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία δεν έχει γίνει ακόμη, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σωματείων, ενώ δεν έχει συσταθεί ακόμη ούτε ο ελεγκτικός μηχανισμός, με αποτέλεσμα η ασυδοσία αλλά και η άρνηση εφαρμογής του νόμου από τους δήμους να είναι πολλές φορές χωρίς μέτρο. Η σύσταση της Ειδικής Γραμματείας και η τοποθέτηση ως επικεφαλής ενός ανθρώπου που έχει δώσει μεγάλους αγώνες για την προστασία των ζώων και την ευζωία τους είναι στον σωστό δρόμο» υπογραμμίζει η Σοφία Τζονίκη.