Το μπάσκετ αλλάζει. Οχι άμεσα, αλλά σε βάθος διετίας θα δούμε αλλαγές και αυτές θα είναι ορατές. Την προσεχή αγωνιστική περίοδο θα έχουμε  συνολικά 16 κατηγορίες, μία στην Α2 ανδρών, τέσσερις στη Β’ ανδρών, έξι στην Γ’ ανδρών, μία στην Α1 γυναικών και τέσσερις στην Α2 γυναικών. Δηλαδή, προβλέπεται να ισχύσουν σύμφωνα με τις προκηρύξεις όσα και τη σεζόν που έληξε, ενώ το Κύπελλο θα εκκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Από την αγωνιστική περίοδο 2023-24, ωστόσο, θα αρχίσουν οι αλλαγές. Στη μεθεπόμενη σεζόν θα υπάρχει ένας όμιλος στην Α2 ανδρών με 14 ομάδες, τρεις στη Β’ Εθνική με 38 ομάδες συνολικά, πέντε στην Γ’ Εθνική με 61 ομάδες συνολικά, ένας στην Α1 γυναικών με 12 ομάδες και 2 όμιλοι στην Α2 γυναικών με 28 ομάδες συνολικά. Ο τελικός στόχος είναι ο εξής: να φτάσουμε την περίοδο 2024-25 με έναν όμιλο 14 ομάδων στην Α2, τη Β’ εθνική με δύο ομίλους από 14 ομάδες ο κάθε ένας, την Γ’ Εθνική από 12 ομάδες κάθε όμιλος και θα είναι τέσσερις, στην Α1 γυναικών 12 ομάδες σε ένα γκρουπ και στην Α2 γυναικών δύο όμιλοι των 12 ομάδων.

Αυτό σημαίνει πως θα είναι πιο «σφιχτά» τα πρωταθλήματα, ο ανταγωνισμός υψηλότερος και άρα η δράση αξιοσημείωτη και τα σημαντικά ματς περισσότερα. Αναμένονται πολλά play offs, όπως γίνεται αντιληπτό. Ωραία, αναμφίβολα, όλα τα σχέδια. Αρκεί να έχουν γίνει με βάση κάποια έρευνα για το τι θέλει το μπάσκετ, να έχει γίνει δηλαδή ένας προγραμματισμός. Και ο απώτερος στόχος είναι να ξαναδούμε έλληνες παίκτες στο υψηλό επίπεδο, να αυξηθεί η παραγωγική διαδικασία που εδώ και κάμποσο καιρό δεν παίρνει καλό βαθμό.