Στην κατάθεση φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να καταχωριστεί ως ΠΟΠ προϊόν στο μητρώο των ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ το τυρί τσαλαφούτι προχώρησε ομάδα παραγωγών που έχει έδρα το Καρπενήσι. Πρόκειται για ένα μαλακό κρεμώδες τυρί για άλειμμα που παρασκευάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες από φρέσκο γάλα. Το συγκεκριμένο τυροκομικό προϊόν παρασκευάζεται σύμφωνα με την παραδοσιακή του συνταγή, από πρόβειο ή μείγμα αιγοπρόβειου γάλακτος (με το πρόβειο πάντα σε μεγαλύτερη αναλογία), προερχόμενο από ζώα ελευθέρας βοσκής που ζουν προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό περιβάλλον της κεντρικής και νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου.