Η ελληνική οικονομία παρά την αρνητική συγκυρία που δημιουργούν οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, η αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της πανδημίας και η ενεργειακή κρίση, φαίνεται ότι διατηρεί το θετικό momentum και τη δυναμική που δημιουργήθηκε κατά το 2021.

Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Συγκεκριμένα το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2021. Επίσης, την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη που παρουσίασε αύξηση κατά 10,5%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που αυξήθηκαν κατά 9,6% και ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου που αυξήθηκε κατά 12,7%.

Σε μία περίοδο όπου είναι έντονος ο προβληματισμός των οικονομολόγων και των αναλυτών για την πορεία της διεθνούς οικονομίας λόγω της αλλαγής του κύκλου που σηματοδοτείται από τη διάθεση μαζικής ανόδου των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τις ολοένα και ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονται θετικές χάρη στις ισχυρές προσδοκίες για την πορεία της τουριστικής σεζόν, αλλά και από την επιστροφή της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς τη χώρα μας.

Η σταθερή οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε κατά τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με μειώσεις φόρων και εισφορών, οδήγησε στην επιστροφή της εμπιστοσύνης διεθνών επενδυτών προς την Ελλάδα ως επενδυτικού προορισμού. Μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας (Microsoft κ.λπ.) αλλά και της πραγματικής οικονομίας από πολυεθνικούς κολοσσούς, αλλά και το ισχυρό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από έλληνες και ξένους επενδυτές για δυνητικές επενδύσεις, δίνουν το στίγμα των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού που συντελείται στην ελληνική οικονομία. Ολα αυτά αποτυπώνονται και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όπως καταγράφεται από τους διεθνείς οργανισμούς με την Ελλάδα να ανεβαίνει σταθερά στη σχετική κατάταξη.

Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας έχει αντανάκλαση και στην ελληνική Κεφαλαιαγορά, όπου σε συνδυασμό με τον θεσμικό εκσυγχρονισμό που συντελείται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον, κάτι που γίνεται φανερό και από την άντληση 6 δισ. ευρώ από την Ελληνική Κεφαλαιαγορά κατά το 2021, έπειτα από μία περίοδο ήπιων επιδόσεων.

Ετσι, η πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς το 2021 χαρακτηρίστηκε από αύξηση των τιμών, της συναλλακτικής δραστηριότητας όπως και του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι εγκρίναμε 21 Ενημερωτικά Δελτία επιτρέποντας την άντληση περισσοτέρων από 6 δισ. κεφαλαίων μέσω Χρηματιστηρίου. Η επίδοση αυτή ισοδυναμεί με σχεδόν πενταπλάσιο όγκο κεφαλαίων σε σχέση με το 2020 (περίπου 1,12 δισ. ευρώ) αλλά και το 2019 (περίπου 1,26 δισ. ευρώ).

Ολη αυτή η θετική εξέλιξη βασίζεται στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, τάση η οποία ενισχύεται διαρκώς και επιβεβαιώνεται από μία σειρά γεγονότων με κορυφαίο αυτό της επικείμενης εξόδου της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, εξέλιξη η οποία σηματοδοτεί και τυπικά την επιστροφή στην κανονικότητα.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής Διοίκησης, με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και την προστασία των επενδυτών, τέθηκαν τρεις βασικές προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο και ένας σε ευρωπαϊκό: 1) η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με στόχο τη θεραπεία νομοθετικών κενών ή προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί στην πράξη αλλά και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου, 2) η ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας, 3) η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο στόχος που επιτεύχθηκε ήταν η ενίσχυση της συμμετοχής μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και η υποστήριξη των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων.

Είναι στόχοι στους οποίους ανταποκριθήκαμε δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον και τις απαραίτητες υποδομές. Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σε ζητήματα που δεν ρυθμίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προτάσσεται επειδή συμβάλλει στη δημιουργία ασφαλούς, διαφανούς, και αποτελεσματικού πλαισίου. Για αυτόν τον λόγο η Επιτροπή προέβη σε συγκεκριμένες εισηγήσεις που ελήφθησαν υπόψη με γνωστότερη αυτή των διατάξεων για την εταιρική διακυβέρνηση. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα εκσυγχρονίζει το πλαίσιο,ενσωματώνει τιςβέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικέςκαι αποτελεί ευκαιρία για τις εισηγμένες εταιρείες καθώς τους επιτρέπει να θεωρούνται ότι εκπληρώνουν το ένα από τα τρία κριτήριαESG (Περιβάλλον – Κοινωνία – Διακυβέρνηση), θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σε αυτή τη χρονική στιγμή. Μάλιστα στο πλαίσιο της προληπτικής εποπτείας, η Επιτροπή συνέδραμε τις εισηγμένες εταιρείες κατά το μεταβατικό στάδιο εφαρμογής της νομοθεσίας εκδίδοντας κανονιστικέςαποφάσεις, κατευθυντήριεςγραμμές,Q&As, επιστολές, διευκρινίσεις κ.λπ.

Ως προς δε την ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας έχουν γίνει σημαντικά βήματα όπως συστηματοποίηση ενεργειών για τον εντοπισμό περιπτώσεων προσώπων που καλούν το κοινό σε επενδύσεις ενώ δεν έχουν τη σχετική άδεια (κυρίως πλατφορμών). Επισημαίνεται επίσης ότι δρομολογήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έργο που θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το περιβάλλον που δημιουργείται στην αγορά και οι επιπτώσεις από τις ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, την άνοδο επιτοκίων και την ενεργειακή κρίση είναι τα θέματα που μας απασχολούν το τρέχον χρονικό διάστημα καθώς μεταβάλλονται δραστικά οι συνθήκες στις κεφαλαιαγορές. Στόχος είναι από την πλευρά μας και στο μέτρο που μας αναλογεί να συνδράμουμε την ελληνική κεφαλαιαγορά σε αυτή τη συγκυρία των μεγάλων προκλήσεων ώστε να συνεχίσει την πορεία ανάκαμψης και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Η Βασιλική Λαζαράκου είναι πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέλος του ΔΣ της ESMA