Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης υποσχέθηκε ότι «θα κάνει τα πάντα» για να αποτρέψει την εμπορική χρήση του όρου «Turkaegean» από την Τουρκία. Δηλαδή; Διότι πίστευα ότι, όπως ο κακομαθημένος μικρός Πέπε στην περιπέτεια «Ο Αστερίξ στην Ισπανία», το περισσότερο που μπορεί να κάνει είναι να κλείσει τη μύτη του απειλώντας να σκάσει αν δεν ακυρώσουν τον όρο οι Ευρωπαίοι.

Προσωπικώς, επειδή ξέρω ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν τσιμπάει εύκολα στις κρίσεις πανικού της αντιπολίτευσης, θα περίμενα να υποβαθμίσει το γεγονός, όπως του αξίζει. Προσωπικώς, με καλύπτει η διατύπωση του Ευάγγελου Βενιζέλου που, στη χθεσινή ανακοίνωσή του με την οποία προτείνει συγκεκριμένη αντίδραση από τη χώρα, ψύχραιμα και χωρίς υστερίες, σημειώνει ότι η επιλογή από την Τουρκία του όρου «Turkaegean», «εξ αντιδιαστολής αφήνει στην Ελλάδα τον αυθεντικό και επακριβή γεωγραφικό όρο Aegean». Δεν είναι και μικρό εμπορικό σήμα.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι αστείο και θα είχε περάσει απαρατήρητο αν ο ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και το ΠΑΣΟΚ) δεν το καταδίκαζαν ως προοίμιο απειλής για τα εθνικά συμφέροντα. Αναρωτιέμαι, σε αυτή τη χώρα που μας αρέσει μόνο να συνθηματολογούμε, θα μάθουμε ποτέ να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα όχι ως εθνικ(ιστικ)ές φαντασιώσεις αλλά με λογική και κατανόηση της πραγματικότητας;