«Είμαι καθημερινός αναγνώστης των “ΝΕΩΝ” από παλιά και νομίζω ότι διαθέτετε περισσότερο χώρο για τον πόλεμο στην Ουκρανία απ’ ό,τι πραγματικά χρειάζεται αυτή την περίοδο που μας απασχολούν σημαντικά εγχώρια θέματα σαν την ακρίβεια ή την πιθανότητα να έχουμε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Και η προβολή όσων συμβαίνουν εκεί είναι πάντα μέσα από την οπτική γωνία των Ουκρανών» γράφει στη στήλη ο Α.Ν.

Οπως έχει ήδη σημειώσει ο «Συνήγορος του Αναγνώστη» σε προηγούμενο σημείωμα για τη ρωσική εισβολή, αρκετά από τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, σήμερα – για παράδειγμα η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις – οφείλονται στην απόφαση του ρώσου προέδρου να επιτεθεί στη γειτονική του χώρα. Γι’ αυτό η εφημερίδα αφιερώνει σχεδόν καθημερινά σελίδες του «Κόσμου» στις σχετικές με τον πόλεμο εξελίξεις.

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι οι συγκρούσεις στα ουκρανικά εδάφη είναι ειδήσεις μακρινές που δεν μας αφορούν άμεσα πλέον, ωστόσο συνεχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά μας καταλυτικά. Θεωρούμε επίσης ότι το αναγνωστικό μας κοινό πρέπει να γνωρίζει όλες τις παραμέτρους των μεγάλων διεθνών θεμάτων, ενώ η κάλυψη της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τον χώρο που δίνουμε στον πόλεμο – παραμένει εκτενέστατη και λεπτομερέστατη.

Οσο για την επισήμανση αναφορικά με το πρίσμα μέσα από το οποίο παρουσιάζονται τα γεγονότα στην Ουκρανία, «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν ξεκάθαρη στάση από την 24η Φεβρουαρίου κιόλας: όταν υπάρχει εισβολέας ο οποίος επιθυμεί να γίνει κατακτητής και καταπατά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα για το ποια πλευρά επιλέγουμε, τασσόμαστε υπέρ των αμυνομένων.