Η ΛΕΣΒΟΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Στο Ναύπλιο μετακομίζει η… Λέσβος. Ενδύματα, σπάνια κεντήματα, κεραμικά, μια ξυλόγλυπτη κασέλα αλλά και δύο έργα του Θεόφιλου από το νησί του Βορείου Αιγάιου συνθέτουν την έκθεση που φιλοξενείται στον πολιτιστικό χώρο  Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, στο Ναύπλιο έως τις 10 Ιουλίου. Η έκθεση – αφιέρωμα στη Λέσβο διοργανώνεται με αφορμή τη δωρεά ιδιώτη χορηγού για τη συντήρηση, μεταξύ άλλων, δυο γυναικείων λεσβιακών ενδυμασιών από τη συλλογή του Ιδρύματος.

ΠΕΡΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ

Για το συλλογικό βιβλίο των εκδόσεων Διόνικος «Σοσιαλισμός και πολιτική εξουσία σήμερα» (Χρύσανθος Τάσσης – επιμέλεια -, Βασίλης Ασημακόπουλος, Κώστας Δημουλάς, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Αριστομένης Συγγελάκης, Θέμης Τζήμας, Βασίλης Φούσκας) θα μιλήσουν οι Κώστας Ελευθερίου, Δημήτρης Μανιάτης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Διονύσης Τεμπονέρας την ερχόμενη Πέμπτη στις 19.00 στον Κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Παρεμβαίνουν: Κώστας Δημουλάς, Νίνα Κασιμάτη, Αριστομένης Συγγελάκης. Συντονίζει η Μαρία Μητσοπούλου.

ΣΠΑΝΙΑ ΤΑΜΑΤΑ

H σκούπα και το μπουκάλι – χαρακτηριστικό τάμα προς τον Πανορμίτη αρχάγγελο της Σύμης -, τα μεταλλικά παπουτσάκια στον αρχάγγελο Μιχαήλ του Μανταμάδου Λέσβου, τα μπάσματα (παντόφλες) στον Αγιο Σπυρίδωνα είναι μερικά μόνο από τα τάματα που ανήκουν στη συλλογή της Λόλας Νταϊφά και τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Η πρώτη αυτή παρουσία πλαισιώνεται με εικαστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τα τάματα και φιλοξενείται στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη έως και τις 30 Σεπτεμβρίου σε επιμέλεια του δρ. Παναγιώτη Καμπάνη.