Τουρκία: ανεξέλεγκτος καλπάζει ο πληθωρισμός

Στο 78,6% σκαρφάλωσε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, το υψηλότερο επίπεδο από το 1998, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Αυτή η νέα αύξηση μετά το 73,5% του Μαΐου, εξηγείται κατά ένα μεγάλο μέρος από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε σε έναν χρόνο σχεδόν τη μισή της αξία έναντι του δολαρίου.

Αλλο ένα ισχυρό πλήγμα

στο κινέζικο real estate

Η κινεζική κατασκευαστική εταιρεία Shimao Group δεν μπόρεσε να καταβάλλει την πληρωμή τόκων και κεφαλαίου ομολόγου ύψους 1 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στην ταραγμένη αγορά ακινήτων της Κίνας. Η εταιρεία έστειλε ανακοίνωση στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και επικαλείται «τις αβεβαιότητες της αγοράς, δύσκολες συνθήκες λειτουργίας και χρηματοδότησης».

Γερμανία: εμπορικό έλλειμμα μετά 30 χρόνια

Εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια ανακοίνωσε η Γερμανία για τον μήνα Μάιο, σαν αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού και των διαταράξεων στο εμπόριο. Τα στοιχεία αναζωπύρωσαν την ανησυχία για την πιθανότητα επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,5% στα 125,8 δισ. ευρώ τον Μάιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7% στα 126,7 δισ. ευρώ. Ετσι η χώρα παρουσίασε εμπορικό έλλειμμα ύψους 1 δισ. ευρώ και μάλιστα για πρώτη φορά από το 1991.

Μειώθηκαν οι παμπ σε Αγγλία και Ουαλία

Ισχυρό πλήγμα στις βρετανικές παμπ προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της συμβουλευτικής Altus Group, μόνο το 2021 σε Αγγλία και Ουαλία έκλεισαν 400 παμπ ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 άλλες περίπου 200. Οπως εξηγούν οι αναλυτές, πρόκειται για αποτέλεσμα των πιέσεων από την πανδημία σε συνδυασμό με την πρόσφατη άνοδο των τιμών στην ενέργεια και σε άλλα προϊόντα. Την ίδια στιγμή, οι νέοι τείνουν να πίνουν λιγότερο και τα σουπερμάρκετ πωλούν φθηνότερο αλκοόλ.