Ειπώθηκε μεταξύ σοβαρού και αστείου στα social media αλλά είναι μάλλον περισσότερο σοβαρό παρά αστείο: «Συναντήθηκαν δύο Ελληνες σε αγώνα τένις κι έγινε το ματς ρινγκ. Ευτυχώς στο τένις δεν υπάρχουν οργανωμένοι οπαδοί, ακόμα θα δέρνονταν…».
Κάποιος άλλος τόνισε με περισσή ειρωνεία ότι το τένις ήταν ένα ευγενές άθλημα μέχρι που εμφανίστηκαν οι Ελληνες. Οση υπερβολή και αν εμπεριέχουν τέτοιες δηλώσεις, η αλήθεια είναι ότι, άσχετα με το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, στην ουσία, συμπεριφορές σαν αυτές που επέδειξαν Κύργιος και Τσιτσιπάς στη μεταξύ τους αναμέτρηση και μάλιστα σε ένα από τα πιο ιστορικά τουρνουά του κόσμου, κάνουν κακό στους ίδιους αλλά κυρίως στο άθλημα. Στο προφίλ του και στην παράδοσή του. Στις κοκορομαχίες δύο τενιστών, το να διαλέγεις πλευρά είναι σαν να προσπαθείς να υποστηρίξεις αυτόν που δυσφημεί λιγότερο το τένις.
Και, κακά τα ψέματα, το γεγονός ότι πρόκειται για δύο αθλητές με σημείο αναφοράς την Ελλάδα, δεν τιμάει καθόλου τη χώρα.
Ο Κύργιος είναι… κατ’ επάγγελμα εριστικός, παίζει στο όριο της νόμιμης συμπεριφοράς, έχει τσακωθεί με το ευ αγωνίζεσθαι και στο δικό του μυαλό ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ο Τσιτσιπάς, ας το παραδεχτούμε, υστερεί στο πνευματικό κομμάτι του παιχνιδιού. Σε αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν inner game. Εκνευρίζεται, δεν ελέγχει τις αντιδράσεις του και αδικεί τον εαυτό του και τις αδιαμφισβήτητες αγωνιστικές αρετές του. Σε τελική ανάλυση, βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση που χτυπάει καμπανάκι στην ΑΤP. Γιατί αν συνεχίσει η παγκόσμια ομοσπονδία να εθελοτυφλεί και να αντιμετωπίζει με αστεία πρόστιμα μπάλες που φεύγουν στην κερκίδα, ρακέτες που γίνονται κομμάτια, «εξυπνάδες» και ειρωνείες εναντίον του αντιπάλου, σύντομα αυτές οι συμπεριφορές θα υιοθετηθούν από τους νεότερους και τα κορτ θα γίνουν… ποδοσφαιρικά γήπεδα. Καλό είναι να λάβει σοβαρά υπόψη της την παθογένεια και να τη σταματήσει τώρα που είναι ακόμα νωρίς.