Συνεργασίες αιχμής, με δύο κορυφαία Ινστιτούτα της χώρας, και ειδικότερα το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στην Κρήτη και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Ερευνας στα Ιωάννινα – τα οποία βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας – σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ανακοίνωσε πρόσφατα ο Ομιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ).

Ηδη, η πρόεδρος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), φαρμακοποιός MSc, μέλος ΔΣ του ΣΕΒ και πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas Ιουλία Τσέτη, συνοδευόμενη από τον αντιπρόεδρο του Ομίλου κ. Αθανάσιο Αρχοντίκη, επισκέφθηκε στις 27 Μαΐου 2022 το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Τσέτη, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Καθηγητή Δρ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Καθηγητή Δρ. Γιάννη Βόντα, τον Διευθυντή του Δικτύου Διάχυσης Τεχνολογίας «Πράξη», κ. Παναγιώτη Καρνιούρα και τον Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, Δρ. Γεώργιο Παπαμιχαήλ.

Σε αυτήν την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση, παρουσιάστηκαν οι τομείς δραστηριότητας του ΙΤΕ, ενώ παράλληλα αναλύθηκαν οι ερευνητικές προτεραιότητες του ΟΦΕΤ και η πρόθεση για συνεργασία με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στην Κρήτη και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Ερευνας στα Ιωάννινα, σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Τσέτη εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη των νέων συνεργασιών με τα δύο Ινστιτούτα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας θα έχει αμοιβαία οφέλη τόσο για το ίδιο το ΙΤΕ όσο και για τον ΟΦΕΤ, με κοινό στόχο την προαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και της καινοτομίας, η οποία θα προέρχεται αμιγώς από ερευνητικά Ινστιτούτα με έδρα την ελληνική περιφέρεια.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι «στην Ελλάδα παράγεται βασική έρευνα, την οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποστηρίξουν, με στόχο οι νέοι επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα μας και ταυτόχρονα να δώσουμε την ελπίδα σε όσους επιθυμούν, να ακολουθήσουν το ερευνητικό πεδίο προκειμένου η Ελλάδα να μεταμορφωθεί σε Κόμβο Καινοτομίας και Αριστείας».

Ο Ομιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη – με τις δύο βιομηχανίες του UNI-PHARMA & InterMed, την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle και τη νέα μονάδα εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών Uniherbo – παραμένει πιστά και διαχρονικά δίπλα στην ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, έχοντας αναπτύξει συνεργασίες με περισσότερες από 30 ερευνητικές ομάδες σε διάφορα ερευνητικά πεδία. Παράλληλα από το 2017, έχει ενισχύσει έναν μεγάλο αριθμό αριστούχων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με υποτροφίες μέσω του Ιδρύματος «ΑΜΚΕ Κλέων Τσέτης».

Επενδύσεις αιχμής,

Ερευνα & Καινοτομία

Με πάνω από μισό αιώνα ζωής, ο Ομιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τα φαρμακευτικά και υγειονομικά δρώμενα, αλλά σημείο αναφοράς και για την κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια, έχει επενδύσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την τριετία 2019-2021 οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ με την ολοκλήρωση της ριζικής ανακαίνισης του πρώτου και ιστορικού εργοστασίου της UNI-PHARMA, επί της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας και της νεοσύστατης UniHerbo.

Επίσης, αγοράστηκε νέα αποθήκη στην Κ. Κηφισιά για την κάλυψη των αναγκών αποθήκευσης πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων του Ομίλου, ενώ ξεκίνησαν και νέες γραμμές παραγωγής στην InterMed.

Η παραγωγική ικανότητα των μονάδων ανέρχεται σε 3 δισ. δισκία και 50 εκατ. μονάδες ενέσιμα ετησίως.

n Μέσα στο 2021 ο Ομιλος έχει χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια 23 ερευνητικές προτάσεις (οι 9 αφορούν υποτροφίες του Ιδρύματος Κλέων Τσέτης), ενώ συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας σε 8 συγχρηματοδοτούμενα από τη ΓΓΕΚ ερευνητικά έργα, καθώς και σε 1 διεθνές έργο. Από τα παραπάνω 13 σχετίζονται με την αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας.

n Την τελευταία τετραετία 2018-2021 έχει συνολικά χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια 37 ερευνητικές προτάσεις (οι 20 αφορούν υποτροφίες του Ιδρύματος Κλέων Τσέτης).

Επιπλέον, ο Ομιλος – πέραν της συνεργασίας που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο με τα δύο κορυφαία Ινστιτούτα της χώρας – εκπονεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, 28 ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων τα 8 είναι συγχρηματοδοτούμενα με τη ΓΓΕΚ, και τα 12 αφορούν άμεσα, ή έμμεσα, την αξιοποίηση της βιοποικιλότητας της χώρας. Τα προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα.