Η εντατική προστασία του δέρματος κατά τους θερινούς μήνες – και όχι μόνον, καθώς η Ελλάδα επιφυλάσσει ηλιόλουστες ημέρες ακόμη και μέσα στο καταχείμωνο – αποτελεί κανόνα για τη διατήρηση της καλής υγείας. Τα μάτια όμως είναι εξίσου ευάλωτα στο φως του ήλιου, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή σε όλους, με έμφαση στους παραθεριστές, στους γονείς – καθώς τα παιδιά παίζουν ανέμελα στις παραλίες, στα πάρκα και τις αλάνες – αλλά και στους εργαζόμενους που περνούν πολλή ώρα σε εξωτερικούς χώρους.

Οπως υπογραμμίζει στην ειδική έκδοση των «ΝΕΩΝ» ο χειρουργός – οφθαλμίατρος και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, Γιάννης Δατσέρης, «πολλά και σοβαρά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στα μάτια η επαναλαμβανόμενη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου αλλά και των τεχνητών πηγών της».

Η αντανάκλαση σε λείες επιφάνειες – όπως είναι η άσφαλτος, το νερό, το γυαλί κ.ο.κ. – είναι η… οδός την οποία ακολουθεί η υπεριώδης ακτινοβολία για να φτάσει στα μάτια. Και παρότι τα βλέφαρα λειτουργούν όπως οι «πόρτες», καθώς είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένα ώστε να προστατεύουν τα μάτια από τους εξωγενείς εχθρούς, το δέρμα τους είναι εξαιρετικά λεπτό και περιέχει εύθραυστα στοιχεία τα οποία τραυματίζονται από την UV.

Επιπλέον και όπως εξηγεί ο ειδικός «μέσα στο μάτι ο φακός και ο κερατοειδής χιτώνας που είναι δύο διάφανες δομές, διηθούν (φιλτράρουν) την UV, αλλά με το πέρασμα του χρόνου αυτή η διήθηση τους προκαλεί φθορές. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τον φακό, ο οποίος έπειτα από χρόνια απορρόφησης της UV αποκτά κιτρινωπό χρώμα και θολώνει (αυτό είναι ο γνωστός σε όλους μας καταρράκτης)».

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Συνεπώς, η προστασία των ματιών είναι εξίσου σημαντική με την προστασία του δέρματος από τον ήλιο. Μάλιστα και σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη, ορισμένα άτομα είναι πιο ευάλωτα. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για βλάβες τόσο από οξεία όσο και από χρόνια έκθεση ανήκουν όσοι:

n      έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και ανοιχτόχρωμα μάτια,

n      τα βρέφη

n      τα νήπια και τα μικρά παιδιά

n      οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί στα μάτια για καταρράκτη

n      όσοι παίρνουν φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία (όπως ορισμένα αντιβιοτικά και αντισυλληπτικά).

Ειδική μέριμνα, όμως, οφείλουν να λαμβάνουν και όσοι εργάζονται σε υπαίθριους χώρους το μεσημέρι (λ.χ. αγρότες, ψαράδες, οικοδόμοι), όσοι εργάζονται σε χώρους με τεχνητές πηγές της UV (λ.χ. σολάριουμ, λάμπες φθορισμού) και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι λάτρεις των θαλάσσιων και των χειμερινών σπορ.

Συμβουλές προστασίας

Για τη σωστή φροντίδα των ματιών είναι σημαντικό να τηρηθούν οι συστάσεις των ειδικών, με τον κ. Δατσέρη να δημιουργεί ένα χρήσιμο οδηγό.

n      Αγοράστε από ένα κατάστημα οπτικών ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, που θα φέρουν τη σήμανση CE και θα αναγράφουν ότι απορροφούν πλήρως την UVA και την UVB.

n      Μην σας ξεγελά το χρώμα των γυαλιών ηλίου: πιο σκούρα δεν σημαίνει μεγαλύτερη ηλιοπροστασία. Αντιθέτως, σημαίνει μεγαλύτερη έκθεση στην UV, διότι διαστέλλεται η κόρη του ματιού λόγω του σκούρου χρώματος

n      Προτιμήστε τα γυαλιά ηλίου που καλύπτουν τα μάτια και από το πλάι.

n      Να φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο, που θα σκιάζει καλά τα μάτια σας.

n      Εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, να φοράτε και γυαλιά ηλίου, ακόμα κι αν οι φακοί παρέχουν κάποια προστασία από την UV.

n      Μην σας ξεγελούν τα σύννεφα, διότι η UV τα διαπερνά σε μεγάλο ποσοστό (έως 80%). Χειμώνα – καλοκαίρι, με ή χωρίς συννεφιά, να φοράτε γυαλιά ηλίου στους υπαίθριους χώρους.

n      Να θυμάστε ότι το δέρμα των βλεφάρων είναι πολύ ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία και χρειάζεται καλή αντηλιακή προστασία (SPF τουλάχιστον 15) και καπέλο.

n      Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν «καίει» ο ήλιος. Από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα το καλύτερο (όχι μόνο για τα μάτια, αλλά γενικώς) είναι να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους.

n      Μην ξεχνάτε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Ολων τα μάτια κινδυνεύουν από τον ήλιο συνεπώς χρειάζονται και αυτοί καπέλα και γυαλιά ηλίου.

n      Εάν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό ή τον οφθαλμίατρο εάν προκαλούν φωτοευαισθησία.