O πόνος μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία και την κοινωνική και ψυχολογική ευημερία του ατόμου. Εχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του και την αποδοτικότητά του στην εργασία, ενώ επιβαρύνει και τα συστήματα υγείας. Σε γενικές γραμμές, θεωρείται μια προσωπική εμπειρία που επηρεάζεται σε ποικίλο βαθμό από βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Μέσα από τις εμπειρίες της ζωής τους τα άτομα μαθαίνουν την έννοια του πόνου.

Μια πληθώρα παθοφυσιολογικών αιτιών ευθύνεται για την εμφάνιση του πόνου, ο οποίος μπορεί να διαφοροποιείται σε ένταση και διάρκεια. Η γρήγορη ανακούφιση είναι το πρωταρχικό ζητούμενο των ανθρώπων που βιώνουν την εμπειρία του πόνου.

Ο οξύς και ο χρόνιος πόνος

Τα είδη του πόνου διαμορφώνονται με βάση την αιτιολογία και την παθοφυσιολογία που τον προκαλεί. Στο πλαίσιο αυτό, η βασικότερη κατηγοριοποίηση του πόνου είναι σε οξύ και χρόνιο. Τα δύο αυτά είδη πόνου αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται με διαφορετικούς τρόπους.

Ο οξύς πόνος αποτελεί από μόνος του μια προστατευτική λειτουργία του οργανισμού, καθώς προειδοποιεί για την εμφάνιση κάποιας νόσου ή τραυματισμού που είναι σε εξέλιξη. Οι αιτίες που τον προκαλούν μπορεί να σχετίζονται με κάποια βλάβη νευρολογική ή των ιστών (π.χ. διάστρεμμα, εξάρθρωση, πτώσεις), με κάποιο χειρουργείο, με μια προσωρινή ή διαλείπουσα δυσλειτουργία του οργανισμού (π.χ. δυσμηνόρροια / πόνοι περιόδου, δυσκοιλιότητα), ή με κάποιον τύπο πονοκεφάλου (π.χ. κεφαλαλγία τάσης). Ο οξύς πόνος εκδηλώνεται συχνά μετά από κάποια φλεγμονή και οίδημα, ιδίως σε μυς και αρθρώσεις. Η εμφάνισή του μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή στη ζωή του ατόμου, ενώ δεν αναμένεται να διαρκέσει επ’ αόριστον, ακόμη κι αν δεν αντιμετωπιστεί.

Χρόνιος θεωρείται ο πόνος που διαρκεί περισσότερο από τον συνήθη χρόνο επούλωσης των ιστών του σώματος. Είθισται να περιγράφεται ως αυτός που διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Η εμφάνισή του μπορεί να συνοδεύεται από κόπωση, άγχος και κατάθλιψη, παράγοντες που οδηγούν σε κακή ποιότητα ζωής. Ο χρόνιος πόνος έχει συχνότητα εμφάνισης στους ενηλίκους 20%, ο οποίος αυξάνεται όσο ο πληθυσμός γερνάει (32% σε ενηλίκους από 25 έως 34 ετών, 62% σε ενηλίκους άνω των 75 ετών. Στις πιο συχνές χρόνιες επώδυνες καταστάσεις συγκαταλέγονται πόνοι, όπως ο πόνος στη μέση, ο πόνος στον αυχένα, ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας και άλλων μυοσκελετικών παθήσεων, ενώ η κεφαλαλγία τάσης, η ημικρανία και ο οξύς πόνος στη μέση συγκαταλέγονται στις 10 πιο συχνές επώδυνες καταστάσεις παγκοσμίως.

Η σωστή εκτίμηση

Η φύση του πόνου κάνει δύσκολη τη μέτρησή του σε αντικειμενικό επίπεδο. Ιδιαίτερα χρήσιμη για την αποτελεσματική διαχείρισή του είναι η αξιόπιστη και ακριβής εκτίμηση της έντασής του. Υπάρχουν διάφορες κλίμακες που χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας προκειμένου να αξιολογήσουν τον πόνο που τους περιγράφουν οι ασθενείς τους.

Παυσίπονα φάρμακα

Ο πόνος είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Τα αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει ότι ασθενείς με χρόνιους πόνους είναι πιθανό να βιώσουν επιδείνωση του πόνου τους εάν καθυστερήσουν να λάβουν θεραπεία. Τα παυσίπονα φάρμακα περιέχουν ουσίες που συμβάλλουν στον περιορισμό του αισθήματος πόνου, δυσφορίας και πίεσης που νιώθει ο ασθενής.

Gopain®: Δρα στον πόνο

από τα πρώτα 10 λεπτά

H ΕLPEN κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα νέο καινοτόμο προϊόν για την ανακούφιση από καθημερινούς πόνους, όπως είναι ο πονοκέφαλος, οι μυοσκελετικοί πόνοι και οι πόνοι περιόδου. Πρόκειται για το Gopain®, το αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες σκεύασμα, το οποίο περιέχει σε μοναδική αναλογία δύο καταξιωμένες δραστικές ουσίες, την παρακεταμόλη και την ιβουπροφαίνη σε ένα μόνο δισκίο. Η χρήση του ενδείκνυται για βραχυπρόθεσμη συμπτωματική θεραπεία του ήπιου έως μέτριου πόνου με τη δράση του να ξεκινά από τα πρώτα 10 λεπτά.

Σε ένα μόνο δισκίο προσφέρει τη διπλή δράση των καταξιωμένων φαρμάκων παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη στις ελάχιστες συγκεντρώσεις του συγκεκριμένου συνδυασμού. Συμβάλλει αποδεδειγμένα στη γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με μεγάλες δόσεις φαρμάκων. Περιέχοντας 500 mg παρακεταμόλης και 150 mg ιβουπροφαίνης ανά δισκίο, τo Gopain® προσφέρει ευελιξία στη δοσολογία, ανάλογα με την ένταση του πόνου. Ταυτόχρονα, η λήψη δύο ουσιών σε ένα μόνο δισκίο εξασφαλίζει ευκολία στη χρήση, καλύτερη συμμόρφωση και μείωση της πιθανότητας υπέρ- ή υπο-δοσολόγησης. Η χορήγησή του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα έξι δισκία ημερησίως και μπορεί να γίνει με τη μορφή ενός ή δύο δισκίων ανά έξι ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν για αναλγησία.

Η ELPEN δραστηριοποιείται εδώ και 56 χρόνια στην ανάπτυξη και παραγωγή επώνυμων ελληνικών φαρμάκων υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Με την κυκλοφορία του Gopain® διευρύνει ακόμα περισσότερο το χαρτοφυλάκιο των σκευασμάτων της, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική προσήλωσή της στην έρευνα νέων σκευασμάτων που βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ

Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ

ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ