Τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία παρά την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής αγορά από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, υπογράμμισαν κορυφαίοι αξιωματούχοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, τόνισε ότι λόγω των παρεμβάσεων του ESM το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχει σταθερό επιτόκιο με μεγάλες ωριμάνσεις – κατά μέσο όρο 20 χρόνια – και «αυτό σημαίνει ότι δεν βλέπουμε κάποια άμεση απειλή στη βιωσιμότητα του χρέους».

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και τα ορόσημα του Σχεδίου Ανάκαμψης και να μην υπάρξει κάποια καθυστέρηση λόγω των εκλογών επεσήμανε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, τονίζοντας ότι «αν οι επενδύσεις δεν θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τότε, τα λεφτά σταματούν να εκταμιεύονται».

Η Ελλάδα έχει αλλάξει συμπεριφορά με έναν πολύ θεμελιώδη τρόπο, δήλωσε ο πρόεδρος του Queen’s College του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, μητρικής της PIMCO, Mohamed El-Erian. «Πριν από μία δεκαετία, η Ελλάδα υπέστη μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή και όταν επιζείς χάρη στον γιατρό που αφοσιώνεται για να κάνει ό,τι χρειάζεται ύστερα από μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή, τότε αλλάζεις συμπεριφορά. Και η Ελλάδα έχει αλλάξει συμπεριφορά με έναν πολύ θεμελιώδη τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για ένα πολύ απαιτητικό διεθνές περιβάλλον για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας πως την ώρα που είχαμε καταφέρει να πάρουμε ανάσα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεχθήκαμε το «πλήγμα» από μια σειρά αρνητικών κλυδωνισμών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα και γι’ αυτό χρειάζεται βελτίωση της αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ.

Για ένα περιβάλλον με ανατροπές, εξαιτίας της πανδημίας και της αδικαιολόγητης εισβολής στην Ουκρανία, μίλησε στο συνέδριο ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, τονίζοντας πως ένας από τους πρωταρχικούς στόχους είναι να ξεπεράσουμε τον υψηλό πληθωρισμό.

Επενδύσεις.Την εκτίμηση ότι τα επόμενα λίγα χρόνια στην Ελλάδα θα καταγράφονται συνολικά 3-4 επενδυτικές συναλλαγές αξιοσημείωτου μεγέθους σε ετήσια βάση εξέφρασε ο επικεφαλής της CVC Greece Αλεξ Φωτακίδης, τονίζοντας ότι αναμένει ετήσια ανάπτυξη 3%-4% στην ελληνική οικονομία τα επόμενα 4-5 χρόνια, παρά τον πληθωρισμό. «Οσο αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, δεν έχω να ζητήσω κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο πρόεδρος της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα αποκατέστησε την αξιοπιστία της και είναι πια ελκυστικός επενδυτικός προορισμός με εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, προτρέποντας να συνεχιστεί η ψηφιοποίηση του ελληνικού συστήματος.