Επειτα από δυόμισι χρόνια πανδημίας, που επιφύλασσαν πλήθος ανατροπών, αρχίζει να ξεδιαλύνει το τοπίο σχετικά με τις προκλήσεις της νέας εποχής. Οπως αναλύουν οι επιστήμονες στην ειδική έκδοση των «ΝΕΩΝ», το τέλος της πορείας τους SARS-CoV-2 δεν είναι ακόμη ορατό, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις. Μοιραία πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν πως η νέα φάση θα είναι μία περίοδος συνειδητοποίησης ότι ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, αναγκάζοντας τα κέντρα αποφάσεων να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους και τους πολίτες τη συμπεριφορά τους.

Σε κάθε περίπτωση, το φετινό καλοκαίρι παραμένει μία «όαση», με τους παραθεριστές να βιώνουν γενναίες δόσεις ξεγνοιασιάς, εν απουσία περιοριστικών μέτρων. Παρ’ όλα αυτά, και καθώς τα κρούσματα καλπάζουν, οι ειδικοί δεν σταματούν να προειδοποιούν πως ο πανδημικός ιός παραμένει ανάμεσά μας, προκρίνοντας ως επιβεβλημένη εφεξής την τακτική της ατομικής ευθύνης. Συνεπώς στόχος είναι η εκπαίδευση όλων μας ώστε να εκτιμούμε το ρίσκο και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, ακόμη και όταν αυτά δεν επιβάλλονται.

Εκτός όμως από τις υποπαραλλαγές της Ομικρον που ευθύνονται για το 6ο κατά σειρά κύμα, οφείλουμε να μην παραμελούμε και τους άλλους κινδύνους που παραμονεύουν αυτή την εποχή.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η ηλικιακή ακτινοβολία αλλά και οι στιγμές ξεγνοιασιάς που συχνά οδηγούν σε κραιπάλες αποτελούν προκλήσεις για τον οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, έγκριτοι επιστήμονες δίνουν απαντήσεις σε εποχικά και σύνθετα ζητήματα σχετικά με την πίεση και πώς αυτή αλλάζει το καλοκαίρι. Επιπλέον, αναλύουν τις συνέπειες που μπορεί να έχει η ζέστη στους ασθενείς με Πάρκινσον αλλά και γιατί η εποχή αυτή θωρείται η καλύτερη, εφόσον ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Επίσης, παρουσιάζουν επίκαιρα θέματα όπως πώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις πέτρες στα νεφρά, ενώ δεν λείπουν και οι συμβουλές για τα ευαίσθητα μάτια που «τραυματίζονται» από τον καυτό ήλιο. Ιδιαίτερη αναφορά όμως γίνεται και στις ανάγκες των παιδιών – πόσο νερό έχει ανάγκη ο οργανισμός τους, ποια είναι τα καταλληλότερα τρόφιμα αλλά και τι πρέπει να περιέχει το κιτ πρώτων βοηθειών.