Φώτης Απέργης

διευθυντής των μουσικών

ραδιοφώνων της ΕΡΤ

Δώδεκα τραγούδια των Rolling Stones που έμειναν στη σκιά των μεγάλων επιτυχιών τους. Δώδεκα τραγούδια που αξίζουν κανείς να ξανακούσει.

1. Lady Jane (Aftermath, 1966)

Οπου το ροκ και το μπαρόκ συναντώνται μεσ’ από την πιο γενναιόδωρη μουσικότητα. Οταν ο Χατζιδάκις το άκουσε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, έγραψε πως είναι «ένα αριστούργημα. Οσο τ’ ακούς, το λατρεύεις».

2. You Can’t Always Get What You Want (Let It Bleed, 1969)

Η αγγελική Χορωδία Μπαχ του Λονδίνου συμπράττει στην απάντηση των Τζάγκερ και Ρίτσαρντς στο «Hey Jude» των Λένον και ΜακΚάρτνεϊ: «Δεν μπορείς πάντα να παίρνεις ό,τι θέλεις. Ομως, αν προσπαθήσεις, θα δεις ότι μερικές φορές παίρνεις αυτό που χρειάζεσαι». Δύο 26χρονοι παραδίδουν μαθήματα μέτρου στο swinging London. Και με τόσο γιορτινό τρόπο.

3. Sister Morphine (Sticky Fingers, 1971)

Η αγωνία της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, αποτρόπαιη, γυμνή, δίχως τη συνήθη ωραιοποίηση της εποχής, φέρει και την υπογραφή της Μάριαν Φέιθφουλ. Την ακουστική κιθάρα του Ρίτσαρντς συντροφεύει η ηλεκτρική του Ράι Κούντερ.

4. Fool Τo Cry (Black and Blue, 1976)

Τα πληκτροφόρα όργανα πρωταγωνιστούν σ’ αυτή την αισθαντική μπαλάντα που οφείλει αρκετά στην ανεξάντλητη δεξαμενή της σόουλ και του φανκ.

5. All About You (Emotional Rescue, 1980)

Ο Ρίτσαρντς αποχαιρετά την Ανίτα Πάλενμπεργκ, αλλά και επανακαθορίζει τη σχέση του με τον Τζάγκερ. Πριν δημοσιοποιήσει το τραγούδι, ερεύνησε, λέει, αρκετά μήπως το είχε γράψει άλλος. Και όταν δεν εντόπισε κανέναν, αποφάσισε ότι το είχε γράψει πράγματι ο ίδιος.

6. Heaven, (Tattoo You, 1981)

Σαγηνευτικό με τρόπο σχεδόν υπνωτικό.

7. Waiting Οn Α Friend (Tattoo You, 1981)

Μικρή ελεγεία στην ανδρική φιλία. Με γκεστ σταρ τον θρυλικό σαξοφωνίστα της τζαζ Σόνι Ρόλινς.

8. Continental Drift, (Steel Wheels, 1989)

Οι Rolling Stones αποτίνουν με τη σειρά τους φόρο τιμής στην Ανατολή, ηχογραφώντας αυτό το τραγούδι το καλοκαίρι του 1989 στην Ταγγέρη με τους Master Musicians of Jajouka υπό τον Μπαχίρ Ατάρ.

9. Blinded Βy Love, (Steel Wheels, 1989)

Με τη χάρη μιας λαϊκής καντάδας.

10. The Worst, (Voodoo Lounge, 1994)

«Σ’ το είπα από την αρχή, πως είμαι ο χειρότερος για να είσαι μαζί του». Ο Ρίτσαρντς απολογείται με ένα δίλεπτο ραγισμένο ρεσιτάλ.

11. Moon Ιs Up (Voodoo Lounge, 1994)

Με πρωταγωνιστή τον στακάτο, σφιχτοδεμένο ρυθμό.

12. Rain Fall Down  (Α Bigger Bang, 2005)

Πανταχού παρόν το Φανκ. Μέσα από τον τρόπο των 60άρηδων, τότε, Rolling Stones, σε ένα υγρό, ερωτικό τραγούδι.