Η «μεγάλη επιστροφή». Ετσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πλήρης αποκατάσταση της διέλευσης στα οδοφράγματα, στην Κύπρο, στη μετά κορωνοϊό εποχή. Και εξηγούμαι. Τα οδοφράγματα έκλεισαν λόγω κορωνοϊού και για κάποια περίοδο πάγωσαν τις διελεύσεις από και προς τις κατεχόμενες περιοχές. Ακόμα και όταν τα μέτρα χαλάρωσαν και τα οδοφράγματα άνοιξαν ξανά στις 4 Ιουνίου 2021, μετά από 462 μέρες, τα προβλήματα – ιδίως για τους Τουρκοκύπριους – λόγω των περιορισμών παρέμεναν δύσκολα, καθώς για τις διελεύσεις είχαν μπει συγκεκριμένοι περιορισμοί. Η κατάσταση ωστόσο πλέον δείχνει να ομαλοποιείται πλήρως και όλοι επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες.  

Πόσο σημαντικό ήταν όμως το θέμα των οδοφραγμάτων τόσο για τους Τουρκοκύπριους, όσο και για τους Ελληνοκύπριους και τι προβλήματα δημιούργησε; Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων απείλησε σοβαρά την οικονομική επιβίωση των Κατεχομένων, ενισχύοντας στον μέγιστο βαθμό μία οικονομική κρίση που είχε ήδη ξεκινήσει και η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την Αγκυρα, λόγω των εσωτερικών σοβαρότατων προβλημάτων της Τουρκίας. Και αυτό γιατί οι Ελληνοκύπριοι πάντα περνούσαν στα Κατεχόμενα είτε για ψώνια, είτε για καύσιμα, είτε για λόγους αναψυχής. Και αυτές οι διελεύσεις στήριζαν σύμφωνα με τα στοιχεία την οικονομία των Κατεχομένων, καθιστώντας τις επιχειρήσεις βιώσιμες σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ έδιναν και μία αίσθηση βελτίωσης αγοραστικής δύναμης στους Ελληνοκύπριους.

Με το τουρκικό νόμισμα να κατρακυλάει διαρκώς φτάνοντας ένα ευρώ να αντιστοιχεί σε 17,4 τουρκικές λίρες, τα προϊόντα στα Κατεχόμενα είναι σαφώς φθηνότερα από ό,τι στις ελεύθερες περιοχές. Προκαλώντας ακόμα και όσους προσπαθούσαν να το αποφύγουν στο παρελθόν να λυγίζουν κυρίως λόγω τους κόστους ζωής που μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πάρει την ανιούσα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής «Χαλκίν Σεσίν», καταγράφηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο διελεύσεις Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022, με τον αριθμό να αυξάνεται κατά 16,20% σε σχέση με το 2021. Με τον συνολικό πληθυσμό των Ελληνοκυπρίων να είναι περί τις 900.000.  

Τα ευρώ των Ελληνοκυπρίων είναι σωτήρια για την οικονομία των Κατεχομένων, όπως και οι τιμές σε τουρκικές λίρες στα Κατεχόμενα, στο σύνολο των προϊόντων – ακόμα και στη διασκέδαση – αλλά κυρίως στα καύσιμα, είναι σωτήρια για τους Ελληνοκύπριους.  

Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στους Τουρκοκύπριους που εργάζονταν στις ελεύθερες περιοχές, σε φοιτητές που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και σε ανθρώπους που περνούσαν τα οδοφράγματα για λόγους υγείας, καθώς οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις ελεύθερες περιοχές…