To έργο που ανέλαβε πέρυσι ο Μάριο Ντράγκι ήταν εξ αρχής δύσκολο, αν όχι αντιφατικό. Διότι η κυβέρνηση την οποία σχημάτισε μπορεί θεωρητικά να υπηρετούσε την «εθνική ενότητα», στην πράξη όμως ήταν όμηρος κάποιων λαϊκιστών που επιδίωκαν να κερδίσουν χρόνο για να έχουν καλύτερη παρουσία στις επερχόμενες εκλογές. Ενας από τους λαϊκιστές αυτούς, ο αρχηγός του κόμματος των Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, επέλεξε να μποϊκοτάρει τη χθεσινή ψηφοφορία εμπιστοσύνης προκαλώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού και το ξέσπασμα πολιτικής κρίσης σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ιταλία, καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η υπερψήφιση του προϋπολογισμού και η προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.
Η κρίση αυτή αποτελεί στην πραγματικότητα άλλο ένα σύμπτωμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς η βασική διαφωνία του Κόντε με τον Ντράγκι, που προκάλεσε πρόσφατα και διάσπαση του κόμματός του, αφορά την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Ενας από τους βασικούς στόχους του προέδρου Πούτιν, άλλωστε, ήταν ανέκαθεν να υπονομεύσει με κάθε τρόπο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, υποθάλποντας την ανασφάλεια και την ένταση.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, καθώς ο Ντράγκι υπήρξε πολύτιμος σύμμαχος της Αθήνας στις προσπάθειες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, διαχείρισης του Προσφυγικού και γενικότερα ανάδειξης των διεκδικήσεων του Νότου απέναντι στις χώρες του Βορρά. Η ελπίδα αυτή τη στιγμή είναι να επιδείξουν τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας αίσθημα ευθύνης, ώστε οι δύσκολες μέρες να περάσουν σε κλίμα σταθερότητας.