Εως τώρα επιβραβεύονταν αποκλειστικά οι ασυνεπείς. Eίτε για ουσιαστικούς λόγους, που αφορούν την οικονομική τους κατάσταση, είτε για προεκλογικούς λόγους, που αφορούν την αλίευση ψήφων, οι κυβερνήσεις κούρευαν τα χρέη όσων δεν τηρούσαν τις προθεσμίες, δεν ακολουθούσαν τις ρυθμίσεις ή παραβίαζαν τους όρους των διακανονισμών. Και, φυσικά, μαζί με αυτούς που είχαν πραγματικό πρόβλημα προσπαθούσαν να επωφεληθούν και οι κάθε λογής επιτήδειοι.

Η τακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να προβληματίζονται οι συνεπείς και να αναρωτιούνται αν είναι «κορόιδα», αν έχει νόημα δηλαδή να εκπληρώνουν στην ώρα τους τις οικονομικές τους υποχρεώσεις αφού η καθυστέρηση και η ασυνέπεια μπορεί τελικά να ωφελήσουν το πορτοφόλι τους. Ηταν καιρός λοιπόν να σκεφτεί η κυβέρνηση κάποια μέτρα που θα λειτουργούν ως ανταμοιβή γι’ αυτούς και ως κίνητρο για τους άλλους. Γιατί με την κρίση ακρίβειας που έχει ξεσπάσει, και που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει, έχει μεγάλη σημασία να ανασχεθεί μια νέα γενιά κόκκινων χρεών προς το Δημόσιο.

Οπως γράφουν έτσι σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εξετάζουν ένα διπλό «μπόνους» για όσους τακτοποιούν τα χρέη τους και τηρούν τις ρυθμίσεις της Εφορίας. Μεταξύ των διευκολύνσεων που σχεδιάζονται για τους συνεπείς οφειλέτες είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, η κλιμακωτή μείωση των χρημάτων που παρακρατούνται και η ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή (τελευταίο παράδειγμα είναι η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία), στην παγκόσμια οικονομία (την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου), αλλά και στην ίδια την καθημερινότητά μας (οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν για τους μισούς Ελληνες άπιαστο όνειρο). O χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Η κυβέρνηση οφείλει έτσι να πολλαπλασιάσει τις πρωτοβουλίες της σε όλα τα επίπεδα για να απαλύνει αυτές τις επιπτώσεις, να προστατεύσει τους ευάλωτους, να κινητοποιήσει τους ασυνεπείς και να επιβραβεύσει τους συνεπείς.