Πιστεύει ότι υπάρχουν προϋποθέσεις σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, ο Κώστας Ζαχαριάδης – τι κι αν οι επάρατοι «γκαλοπατζήδες» λένε πως παίζονται όλα εκτός από την πρώτια της ΝΔ; Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει ρεαλιστής κι εξηγεί ότι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για την επόμενη μέρα προτού αποτυπωθεί η λαϊκή βούληση και δούμε τα ποσοστά των κομμάτων. Ιδού, λοιπόν, ο πρώτος σύντροφος σε γραμμή Νίκου Ανδρουλάκη.

Θέμα

Το ντάρλινγκ των απανταχού αριστερών για χθες ήταν ο Στέλιος Πέτσας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αγαπήθηκε όσο λίγοι νεοδημοκράτες αφού διαπίστωσε απ’ το τηλεπαράθυρο πως «αυτό που δεν μπορεί να ανεχθεί η ελληνική κοινωνία, αυτό που δεν θέλει είναι κάποιος που έχει καταδικαστεί για βιασμό να είναι εκτός φυλακής». Βέβαια, οι αντίπαλοί του δεν τον λάτρεψαν γιατί έπιασε τον σφυγμό της κοινωνίας. Τον λάτρεψαν επειδή είδαν στην τοποθέτησή του μια «παραβίαση» της κυβερνητικής γραμμής.

Διαβούλευση

Το κεντροαριστερό πρόγραμμα που γράφει ο Νίκος Χριστοδουλάκης είναι σχεδόν έτοιμο. Οι πληροφορίες λένε πως θα παρουσιαστεί πρώτα σε μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτές, ενώ έπειτα – αφού δοθεί στη δημοσιότητα – θα αρχίσει η διαβούλευση με τους πολίτες. Υπάρχουν, μάλιστα, σκέψεις η επίσημη πρώτη αυτής της διαδικασίας να γίνει στη λεβεντογέννα Κρήτη. Λογικό, σε κάποιες περιοχές της όλα είναι πιο εύκολα για τον αρχηγό – περνάει καλά το ΠΑΣΟΚ εκεί κι αυτό θα βγαίνει στα τηλεοπτικά πλάνα.

Δρόμος

Ο Σταμάτης Κραουνάκης που – sic – δεν τον ενδιαφέρουν τα κόμματα βρήκε «συγκλονιστικό» τον Τσίπρα στη Βουλή τις προάλλες. Προφανώς, όμως, η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση δεν του αρκεί. Οπότε απηύθυνε κάλεσμα. «Πρέπει», αποφάνθηκε, «να φύγουμε από τα πληκτρολόγια, να αρχίσουμε τις συνευρέσεις στα σπίτια, και μετά στον δρόμο». Βέβαια, υπάρχει ένα ρίσκο με τον δρόμο: το μέτρημα είναι ευκολότερο εκεί απ΄ ό,τι στο Διαδίκτυο. Μπορεί, δηλαδή, οι «συγκλονισμένοι» να μην αποδειχθούν πολλοί και ψυχωμένοι.