Οταν τον Μάρτιο του 2021 τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα αναγνώρισαν το χαλούμι, το κυπριακό τυρί με το αστείο όνομα και την υπέροχη γεύση, ως προϊόν με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), ο πρόεδρος της Κύπρου χαιρέτισε την ημέρα ως «ορόσημο στην ιστορία της Κύπρου». Ηταν μια υπερβολή, αλλά είχε προηγηθεί τόσο δύσκολος και πολυετής αγώνας, ώστε να δικαιολογείται μια δόση υπερβολής και ιδίως στο πλαίσιο της πολιτικής. Εμπόδια στη διαδικασία προκαλούσε και η διευθέτηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στο προϊόν, η κύρια αιτία όμως ήταν ότι η Λευκωσία δεν μπορούσε να πάρει τη δύσκολη απόφαση να δυσαρεστήσει το λόμπι των αγελαδοτρόφων. Οι τελευταίοι δεν ήθελαν την κατοχύρωση συγκεκριμένου ποσοστού και κατσικίσιου γάλακτος στην παραγωγή του τυριού, όπως ορίζει η παραδοσιακή συνταγή, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να επηρέαζε τη ζήτηση του δικού τους προϊόντος.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ