Στην Ευρώπη υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι η Εθνική μας ομάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φαβορί για ένα μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του Σεπτεμβρίου. Διάφοροι σοβαροί μπασκετάνθρωποι, όπως ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ισπανίας Σέρτζιο Σκαριόλο και ο σλοβένος σταρ Γκόραν Ντράγκιτς, έχουν κάνει αυτή την εκτίμηση, υπολογίζοντας κυρίως στην παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ρόστερ της ομάδας μας. Ομως εμείς εδώ δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κρατήσουμε μικρό καλάθι.

Κατ’ αρχάς γιατί δεν ξέρουμε ακόμα σίγουρα αν θα παίξει ο Γιάννης. Με βάση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και τις ενδείξεις που υπάρχουν, μάλλον θα παίξει. Αλλά μέχρι να υπάρξει ανακοίνωση ή τον δούμε στην προετοιμασία, δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιη η συμμετοχή του.

Ακόμα κι αν παίξει, θα πρέπει να δούμε υπό ποιες προϋποθέσεις θα παίξει. Οι Μιλγουόκι Μπακς έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε αυτό. Θυμίζουμε ότι το 2019 αυτοί είχαν επιβάλει τον χρόνο συμμετοχής του στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Γιάννης έπαιζε με… το ρολόι στην Κίνα. Θα πρέπει επίσης να δούμε πόσο εύκολα θα προσαρμοστεί στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς παιδιάς, ώστε και ο ίδιος να είναι πιο αποτελεσματικός και την ομάδα να βοηθήσει περισσότερο. Η μετάβαση από το ΝΒΑ στο μπάσκετ του υπόλοιπου κόσμου δεν είναι εύκολη για τον Γιάννη, διότι δεν έχει συνηθίσει να παίζει εκτός ΗΠΑ. Αν όλα αυτά πάνε καλά και ο Δημήτρης Ιτούδης μπορεί να υπολογίζει στον… κανονικό Γιάννη, τότε πράγματι θα παρουσιάσουμε μια πολύ δυνατή και ανταγωνιστική ομάδα. Για το υπόλοιπο ρόστερ ούτε λόγος. Υπάρχει και ταλέντο και εμπειρία και βάθος και δίψα για διάκριση, καθώς μετά την αποχώρηση του Γιώργου Πρίντεζη, ο μόνος παίκτης που έχει απομείνει από την ομάδα που κέρδισε το τελευταίο μετάλλιο της χρυσής εποχής το 2009 (χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ) είναι ο Νικ Καλάθης. Κανείς από τους υπόλοιπους δεν έχει κερδίσει τίποτα με την Εθνική, δεν έχει βρεθεί καν σε θέση να διεκδικήσει κάτι, αφού μόνο σε τρεις από τις 11 διοργανώσεις που έχουν γίνει έκτοτε η ελληνική ομάδα μπόρεσε έστω να μπει στην οκτάδα. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να κρατάμε τους τόνους χαμηλά…