Ενα από τα κεντρικά σημεία της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τις φωτιές αφορά τους εργαζόμενους στην πυρόσβεση. «Παίρνετε παπάδες αντί για πυροσβέστες», λέει η κριτική. Οπαδός ενός διευρυμένου Δημοσίου (που προφανώς θα το πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας και ιδίως η παραγωγική μεσαία τάξη), ο Αλέξης Τσίπρας φωνάζει γιατί δεν έχουν προσληφθεί πυροσβέστες, όπως στην κορύφωση της πανδημίας φώναζε γιατί δεν έχουν προσληφθεί γιατροί και νοσηλευτές (και έχει αναλάβει εργολαβικά τους αντιεμβολιαστές υγειονομικούς), όπως όταν γίνεται συζήτηση για την παιδεία φωνάζει γιατί δεν προσλαμβάνονται δάσκαλοι και καθηγητές.

Πολύ ωραίο θέμα διαμαρτυρίας, αν μάλιστα όσα κατήγγελλε ήταν και η πραγματικότητα τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα αναγκαζόταν να γκρινιάζει χωρίς αποχρώντα λόγο. Διότι στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από ό,τι υποστηρίζει. Οταν παρέδωσε οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί ήταν 158.000, ενώ πέρυσι ήταν 174.666. Οι πυροσβέστες ήταν 14.646, ενώ πέρυσι 16.653. Οι ιατροί και οι νοσηλευτές, αναλόγως. Μόνο οι παπάδες λιγόστεψαν: το 2019 ήταν 9.540, ενώ πέρυσι 9.490.

Κατανοώ ότι ο Τσίπρας, λόγω του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε, δεν είχε τη δημοσιονομική δυνατότητα να κάνει προσλήψεις. Ευτυχώς – διότι στη χρεοκοπία της χώρας συνέβαλε ιδιαίτερα το πελατειακό κράτος.