Σε διπλωματικό θρίλερ που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάληξή του, εξελίσσεται η σύλληψη και συνεχιζόμενη κράτηση του έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα από τις τουρκικές Αρχές. Με το υπουργείο Εξωτερικών να προχωρά με εντολή του Νίκου Δένδια σε νέο διάβημα διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, στις 20 Ιουλίου, επιδίδοντας ρηματική διακοίνωση στην οποία εκφράζεται η έντονη ανησυχία της Αθήνας τόσο για τις συνθήκες κράτησης του Αμπάρα, την κατάσταση της υγείας του που χειροτερεύει διαρκώς, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο υποχρεώθηκε να «ομολογήσει» τις εναντίον του κατηγορίες περί δήθεν κατασκοπείας.
Στο κείμενο του διαβήματος, το οποίο είναι στη διάθεση των «ΝΕΩΝ», γίνεται αναλυτική αναφορά στην εξέλιξη της υπόθεσης, από τη μέρα που ένοπλοι με πολιτικά επιτέθηκαν στον Αμπάρα στο Γκαζίαντεπ και τον απήγαγαν στις 18 Μαΐου μέχρι και την πρώτη και μοναδική επίσκεψη που επετράπη σε μέλη της οικογένειάς του στις 19 Ιουλίου. Το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει την ανησυχία του καθώς η Αθήνα δεν έχει πάρει απάντηση σε κανένα από τα προηγούμενα διαβήματα που έχει πραγματοποιήσει τόσο προς την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα όσο και από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ. Η Αθήνα στο διάβημά της διαμαρτύρεται εντόνως και υπογραμμίζει την ανησυχία των ελληνικών Αρχών καθώς παρά τα επίμονα αιτήματα δεν έχει δοθεί δικαίωμα επίσκεψης των ελληνικών προξενικών Αρχών στον Αμπάρα, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται η ανάγκη να του δοθεί το δικαίωμα για τακτική επικοινωνία και επισκέψεις της οικογένειάς του.
Στο διάβημα υπογραμμίζεται και η κατάσταση της υγείας του κρατουμένου, καθώς και η ανάγκη να του παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα. Σημειώνονται οι αναφορές της κόρης και του αδερφού του που τον επισκέφθηκαν στις 19 Ιουλίου και μεταφέρουν ότι είναι σωματικά εξουθενωμένος, έχει σημαντική απώλεια βάρους και δεν του παρέχονται τα φάρμακα που έχει ανάγκη. Απαράδεκτες χαρακτηρίζονται και οι συνθήκες κράτησης, με τον Αμπάρα να βρίσκεται σε απομόνωση για 45 μέρες και να μη γνωρίζει καν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Στο ίδιο πλαίσιο, στο κείμενο σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος υποχρεώθηκε να υπογράψει το έγγραφο της ομολογίας του, περί δήθεν κατασκοπείας, χωρίς να κατανοεί το περιεχόμενό του και ευρισκόμενος υπό πίεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τουρκικά ΜΜΕ είχαν υποστηρίξει ότι ο Αμπάρα ομολόγησε τις κατηγορίες που του αποδίδονταν καθώς και ότι βρισκόταν σε συνεννόηση με την ΕΥΠ.
ΚΑΤΑΔΙΚΗ. Το υπουργείο στη ρηματική διακοίνωση καταδικάζει αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές και εκφράζει την πλέον έντονη διαμαρτυρία του εναντίον των μεθόδων που παραβιάζουν τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα του Αμπάρα. Η Αθήνα καταδικάζει τις εν λόγω πρακτικές, ενώ ζητά τον τερματισμό της απομόνωσής του καθώς και να δοθεί δικαίωμα επίσκεψης στο προσωπικό του προξενείου, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα τις οποίες έχει συνυπογράψει και οφείλει να σέβεται.
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για το μέλλον του Αμπάρα και της προσπάθειας εργαλειοποίησής του από τις τουρκικές Αρχές.
Την ίδια στιγμή το κλίμα Αθήνας – Αγκυρας επιχειρεί να δυναμιτίσει με αιχμή τη συμπλήρωση των 99 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίασή της. Ο Ερντογάν στο μήνυμά του κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» (όπως αποκαλεί τη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης) και αποστρατιωτικοποιημένα νησιά κοντά στις ακτές της Τουρκίας, για να ισχυριστεί ότι «οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοούνται ή παραβιάζονται συστηματικά από την Ελλάδα». Διαμηνύει δε ότι η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση.