Για «βαρβαρότητα» κατηγόρησε τη Μόσχα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τις πυραυλικές επιθέσεις κατά στόχων στο λιμάνι της Οδησσού, που σημειώθηκαν στον απόηχο της παράλληλης συμφωνίας που υπέγραψαν με τα Ηνωμένα Εθνη την Παρασκευή Ρωσία και Ουκρανία, με σκοπό την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών και άλλων προϊόντων.
Μάλιστα, συνεργάτες του ουκρανού προέδρου δήλωσαν ότι οι επιθέσεις αυτές δείχνουν ότι ουδείς μπορεί να εμπιστευθεί τη Ρωσία, όπως και ότι η επανάληψη των εξαγωγών δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.
Ανακοινώσεις καταδίκης έγιναν, επίσης, από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες, που κατηγορούν τη Μόσχα ότι παραβιάζει ήδη τη συμφωνία.
Η ρωσική πλευρά, ωστόσο, αρνείται ότι έθεσε στο στόχαστρό της αποθήκες ή άλλες εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με τα σιτηρά και ισχυρίστηκε πως στόχος δύο πυραύλων τύπου Kalibr (άλλοι δύο φέρονται να καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα, σύμφωνα με το Κίεβο) ήταν ένα πολεμικό πλοίο της Ουκρανίας και ένα φορτίο με αμερικανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι την ενημέρωσαν πως δεν είχαν εμπλοκή με τα πυραυλικά χτυπήματα στην Οδησσό.
Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η εφαρμογή των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης ισοδυναμεί με μια μάχη με τον χρόνο.
Κι αυτό διότι είναι κρίσιμο αφενός να αδειάσουν οι ποσότητες που βρίσκονται ήδη στις αποθήκες, έτσι ώστε αυτές να είναι ελεύθερες για να υποδεχθούν τη νέα σοδειά του φθινοπώρου, και αφετέρου να φτάσουν επαρκείς ποσότητες αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων (και ρωσικών) στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να αποτραπεί μια παγκοσμίων διαστάσεων διατροφική κρίση και περαιτέρω αύξηση των τιμών.
Την ίδια στιγμή, στα μέτωπα του πολέμου, το Κίεβο επιμένει ότι ολοκληρώνει τις προετοιμασίες του για να εξαπολύσει μια μεγάλη αντεπίθεση στην περιοχή της Χερσώνας, η οποία και ήταν από τις πρώτες που κατέλαβαν οι Ρώσοι μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται να προσαρτήσουν.
«Είμαστε σε θέση να πούμε ότι η περιοχή της Χερσώνας θα απελευθερωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και ότι όλα τα σχέδια των δυνάμεων κατοχής θα αποτύχουν», δήλωσε ο σύμβουλος της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης Σέργκιι Κλαν σε συνέντευξή του στην ουκρανική τηλεόραση. Σημειώνεται πως η σημαντική για την ουκρανική γεωργία Χερσώνα συνορεύει με τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.
Στο μεταξύ, πάντως, οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς εντείνουν τις προετοιμασίες τους για να εξαπολύσουν τη δική τους μεγάλη επίθεση, που στόχο θα έχει την ολοκληρωτική κατάληψη και της δεύτερης (μετά το Λουγκάνσκ) περιφέρειας, αυτής του Ντονέτσκ. Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί στην πόλη Μπάκμουτ, που εάν καταληφθεί θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο για τα δύο μεγάλα (και τα τελευταία) προπύργια των Ουκρανών, το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ.