Κόφτη στις υψηλές χρεώσεις των παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος που διαμόρφωσαν πάροχοι στο πλαίσιο της νέας τιμολογιακής πολιτικής από την 1η Αυγούστου ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στον υπουργό Κώστα Σκρέκα, συντάσσεται νομοθετική διάταξη με την οποία δεν θα επιτρέπεται η αύξηση των συγκεκριμένων χρεώσεων σε σχέση με τα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τον Ιούλιο. Το σχετικό κείμενο αναμένεται να κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή, λένε οι πληροφορίες.

Οπως προκύπτει από τους τιμοκαταλόγους του Αυγούστου που ανήρτησαν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές, ορισμένες εταιρείες επέλεξαν να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις, οι οποίες σε ακραίες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και τα 90 ευρώ τον μήνα. Οσοι εξ αυτών εφάρμοσαν τη συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική προχώρησαν σε κλιμακωτές χρεώσεις των παγίων ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης ρεύματος.

Το αποτέλεσμα για τους πελάτες εταιρειών που έχουν αυξήσει τις πάγιες χρεώσεις είναι να εξανεμίζονται από τα τελικά ποσά των λογαριασμών τους οι όποιες μειώσεις αποφέρουν οι κρατικές επιδοτήσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Πέραν αυτών, εταιρείες ρεύματος επέλεξαν ως τιμολογιακή πολιτική τη χορήγηση έξτρα εκπτώσεων στους πελάτες τους μέσα από μαθηματικό τύπο, ο οποίος συνδέεται με την πορεία της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ακόμη και αυτή η εμπορική πρακτική ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της καθώς προσομοιάζει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία με βάση τις τελευταίες νομοθετικές διατάξεις έχει ανασταλεί για έναν χρόνο.

Πάντως, πάροχοι αιτιολογούν τις προαναφερόμενες τιμολογιακές πρακτικές στο αυξημένο ρίσκο που καλούνται να λάβουν από τις αλλαγές που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση. Οπως για παράδειγμα, η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, η πρόβλεψη των τιμών της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα, αλλά και η κατάργηση της ποινής πρόωρης αποχώρησης από μία εταιρεία. Εντούτοις, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως σημειώνουν κύκλοι στα «ΝΕΑ», θεωρεί πως οι πρακτικές αυτές παραβιάζουν τη νομοθεσία και για τον λόγο αυτό αναγγέλλουν την προαναφερόμενη νομοθετική διάταξη.

Επιπροσθέτως, παράγοντες της αγοράς ηλεκτρισμού σημειώνουν, με αφορμή την κατάργηση της ποινής της πρόωρης αποχώρησης πελατών, πως με τον τρόπο αυτό ωφελημένοι… βγαίνουν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η ανυπαρξία εμποδίων στις μετακινήσεις των καταναλωτών, όπως η χρονική διάρκεια ενός συμβολαίου, ευνοεί οφειλέτες οι οποίοι συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Ετσι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος η συγκεκριμένη κατηγορία των καταναλωτών να μετακινείται από προμηθευτή σε προμηθευτή αφήνοντας στον προηγούμενο φέσια ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Υπενθυμίζεται πως προχθές το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε το ύψος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος ανά κατηγορία καταναλωτών με τις οποίες οι ανταγωνιστικές χρεώσεις υποχωρούν κατά 60% και 70% σε σχέση με το ύψος που διαμόρφωσαν οι πάροχοι.

Κι αυτό γιατί οι ανταγωνιστικές χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες για τον Αύγουστο κυμαίνονται από 0,484 έως 0,568 ευρώ/kWh και με την επιδότηση των 0,337 ευρώ/kWh μειώνονται στα 0,147 ευρώ έως και τα 0,231 ευρώ/kWh

Ετσι για:

– Καταναλώσεις 300kWh τον μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 101,1 ευρώ.

– Καταναλώσεις 400kWh τον μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 134,8 ευρώ.

– Καταναλώσεις 500kWh τον μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 168,5 ευρώ.

Βέβαια αυτές οι χρεώσεις είναι καθαρά οι ανταγωνιστικές χωρίς να συνυπολογίζονται εκείνες των παγίων, αλλά και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τα δημοτικά τέλη κ.λπ.

Και όπως προαναφέρθηκε, τα όποια οφέλη ψαλιδίζονται από τις υψηλές χρεώσεις παγίων που εφάρμοσαν ορισμένοι εκ των προμηθευτών ρεύματος.