Ο χώρος πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο, στο κέντρο της Αθήνας, επιλέχθηκε από τους διοργανωτές της εκδήλωσης γιατί, όταν θα έπεφτε πια ο ήλιος και η θερμοκρασία, οι παριστάμενοι θα χαίρονταν το αεράκι. Και αυτοί που βρέθηκαν εκεί ήταν όντως μπόλικοι: Η χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου, υπό τον τίτλο «Εκδοχές Πολέμου 2009 – 2022», έμοιαζε με συνάντηση παλιών συνοδοιπόρων, πρωταγωνιστών των πιο σημαντικών στιγμών της τελευταίας εικοσαετίας που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τον συγγραφέα, που προσπάθησε να τις αποτυπώσει σε χαρτί, εν είδει ιστορικού ντοκουμέντου. Οι μάσκες ήταν μπόλικες – πολλοί ήταν οι «προσεκτικοί» μέσα στο πλήθος. Ομως ακόμα περισσότερες ήταν οι αγκαλιές γνωστών – ακόμα κι αν τώρα βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Στα πηγαδάκια, πριν και μετά τις ομιλίες, οι περισσότεροι θυμούνταν πόσο καιρό είχαν να δουν ο ένας τον άλλον (και λόγω πανδημίας) και ρωτούσαν για τα σχέδια των διακοπών – αφήνοντας τα σενάρια «για το φθινόπωρο».
Η πολιτική ώσμωση που έφερε η οικονομική κρίση φάνηκε και στη σύνθεση του κοινού. Υπήρχαν πολλά μέλη της «ηρωικής», κατά τον Βενιζέλο, Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι εκ των οποίων ανέλαβαν θέσεις μεταρρυθμιστικής ευθύνης κατά την κρίση: η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Ντίνος Ρόβλιας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Πάνος Μπεγλίτης, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Γιάννης Κουτσούκος και ο στενός συνεργάτης του Βενιζέλου την περίοδο που ανέλαβε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Δατσέρης, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που βρέθηκαν στο κοινό. Παρότι προσκλήθηκε προσωπικά, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να είναι στο κοινό λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων – ο Βενιζέλος, πάντως, τον ευχαρίστησε από το βήμα. Η παπανδρεϊκή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Δημήτρη Ρέππα, ενώ από το επίσημο ΠΑΣΟΚ, απόντος του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη, που βρισκόταν στην Κρήτη, το «παρών» έδωσε ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θανάσης Γλαβίνας. Στο κοινό βρίσκονταν και δύο εκ των πιο γνώριμων προσώπων για τους πράσινους κοινοβουλευτικούς διαχρονικά, η Βενετία και η Νίκη.
ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ. Ισχυρές όμως ήταν και οι γαλάζιες παρουσίες, με βασική εκείνη του Αντώνη Σαμαρά, του πρωθυπουργού με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου συγκυβέρνησε από το 2012 έως το 2014. Εκεί ήταν ο Κώστας Τασούλας (για τον οποίο ο Βενιζέλος κάνει ειδική αναφορά στο βιβλίο του), ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (ο οποίος ήταν, μαζί με τον Βενιζέλο, ανάμεσα στους δέκα πολιτικούς που κατηγορήθηκαν για τη Novartis), ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού με κεντροαριστερές ρίζες: ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που την περίοδο της συγκυβέρνησης βρισκόταν στο πλευρό του Βενιζέλου, ο Θοδωρής Λιβάνιος, που το 2010 ήταν ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατηνάκη. Κανένας βουλευτής ή υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στο κοινό, όμως την πάλαι ποτέ ΔΗΜΑΡ, κομμάτι της τρικομματικής, εκπροσώπησε το πρόσωπο που διαφώνησε με την αποχώρησή της από την τότε κυβέρνηση, ο Σπύρος Λυκούδης.
Το πιο δυνατό χειροκρότημα της βραδιάς, πέραν από αυτό που το κοινό κράτησε για τον ίδιο τον Βενιζέλο, κέρδισε ο Αντώνης Σαμαράς – ειδικά τη στιγμή που ο Βενιζέλος, χαμογελώντας, αναγνώρισε την παρουσία του στην πρώτη σειρά και μίλησε για την κληρονομιά των «σαμαροβενιζέλων», που αποδείχτηκε βαριά και για τον έναν, αλλά και για τον άλλον.