Την ώρα που η επισιτιστική κρίση απειλεί μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων έχει καταστεί πιο επίκαιρο από ποτέ. Οργανώσεις και ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για τις ποσότητες φαγητού που πετάμε στα σκουπίδια – τα αποφάγια και το ληγμένο φαγητό – αλλά και για τα τρόφιμα που «χάνονται» στη διαδικασία παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης και πώλησης, που δεν είναι αμελητέα ποσότητα.
Καθώς το κεφάλαιο αυτό έχει ανοίξει σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2021 τα ελληνικά νοικοκυριά σπαταλούσαν 142 κιλά τροφίμων ετησίως κατά κεφαλήν, που σημαίνει ότι μια τετραμελής οικογένεια πετά πάνω από μισό τόνο φαγητού. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και η σπατάλη των βρετανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την Marks & Spencer, να προχωρά σε μία σημαντική και συνάμα απλή λύση.
Συγκεκριμένα, η βρετανική αλυσίδα λιανικού εμπορίου ανακοίνωσε πως αφαιρεί τις ημερομηνίες «ανάλωση κατά προτίμηση» σε πάνω από 300 είδη φρούτων και λαχανικών. Αντί αυτού, το προσωπικό των καταστημάτων θα μπορεί να ελέγχει την ποιότητα και τη φρεσκάδα.
Εξαιτίας της αυξημένης σπατάλης τροφίμων, παρόμοια βήματα αποφάσισαν να κάνουν και οι εταιρείες Morrisons και Co-op, με την Tesco να κάνει την αρχή το 2018 καταργώντας τις επίμαχες ετικέτες σε φρούτα και λαχανικά. Φέτος, η Morrisons κάλεσε τους πελάτες να προχωρούν σε «τεστ όσφρησης» στο γάλα πριν το πετάξουν στα σκουπίδια, ενώ η Co-op αφαιρεί τις ημερομηνίες λήξης στο γιαούρτι και η ημερομηνία ανάλωσης θα χρησιμεύει ως «οδηγός».
Σύμφωνα με την οργάνωση Waste & Resources Action Programme (Wrap), το 70% των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτεται στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται 4,5 εκατομμύρια τόνοι βρώσιμων τροφίμων ετησίως. Γι’ αυτό τον λόγο η Wrap απευθύνει έκκληση στα σούπερ μάρκετ να επιτρέπουν στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τη δική τους κρίση.
Ισως έχει ιδιαίτερη σημασία η έκκληση της βρετανικής οργάνωσης, που λέει ότι πολύς κόσμος πέταξε ελαφρά τη καρδία ένα μαραμένο από τη ζέστη μαρούλι ή το κουτί με το γάλα επειδή δεν έφτανε να γεμίσει ένα ποτήρι. Και αυτό γιατί οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα από όσο ο πλανήτης μπορεί να διαχειριστεί.