Το μήνυμα του διασήμου Ελβετού

ψυχιάτρου Δόκτορος Κ. Γιουγκ

Από τη χιονισμένη κορυφή των 80 χρόνων του ο Ελβετός ψυχίατρος Κάρολος Γουστάβος Γιουγκ, ο μεγαλύτερος ψυχολόγος της εποχής μας, αφίνει το πεπειραμένο βλέμμα του να πέση γι’ άλλη μία φορά στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου. Τα ωριμώτερα χρόνια της ζωής του υπήρξαν μία συστηματική εξερεύνησι στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής.

Ο μεγάλος «γιατρός των ψυχών», μιλεί για τους άνδρες και τις γυναίκες, για τις σχέσεις των δύο φύλων, που στη μακρά ιατρική πράξι του είχε επανειλημμένως την ευκαιρία ν’ αντικρύση στις πιο δύσκολες και δραματικές τους στιγμές. Κι ως συμπέρασμα της μακράς ανθρώπινης κι επιστημονικής πείρας του φέρνει στους άνδρες και τις γυναίκες της εποχής μας ένα απρόοπτο μήνυμα που αν εκπλήξη πολλούς, περισσότερους ακόμα θα καθησυχάση. Ας τον ακούσωμε…

– Το ενδιαφέρον των ανδρών, αποφαίνεται ο δρ. Γιουγκ, συγκεντρώνεται κυρίως στη δουλειά τους. Οσο για τις γυναίκες… – τις γυναίκες τις ενδιαφέρουν κυρίως… οι άνδρες!

Ο δρ. Γιουγκ είναι ένας από τους τρεις μεγάλους, που ανήγαγαν την έρευνα των προβλημάτων του ψυχικού βίου σε Επιστήμη. Οι άλλοι δύο ήσαν ο Φρόυντ και ο Αντλερ. Από τους «τρεις μεγάλους της Ψυχολογίας» ο δρ. Γιουγκ είναι ο μόνος που ζη ακόμα. Σήμερα δεν υπάρχει, φανταζόμαστε, μοντέρνος άνθρωπος που να μην ξέρει τον όρο «κόμπλεξ» – τα περίφημα «ψυχικά πλέγματα», όπως λ.χ. το περίφημο «πλέγμα της κατωτερότητος» κ.λπ. Ο όρος αυτός είναι δημιούργημα του δρος Γιουγκ. Δημιουργήματά του είναι και δύο άλλοι όροι που διαρκώς πάνε κι έρχονται στη σύγχρονη ψυχολογία: οι «ενδοστραφείς» κι οι «εξωστραφείς» ανθρώπινοι τύποι, εκείνοι δηλαδή που ζουν περισσότερο με τον εαυτό τους, εστραμμένοι προς τα «μέσα», τον ψυχικό τους κόσμο, κι εκείνοι που ζουν περισσότερο με εξωτερικές εντυπώσεις και με τον κόσμο που είναι έξω και τριγύρω τους. Οποιος και να μαστε ο καθένας μας, δεν ξεφεύγουμε σπό τις δύο αυτές μεγάλες συνομοταξίες, στις οποίες ξεχώρισε τους ανθρώπους ο μεγάλος ψυχολόγος: ανήκομε ή στη μία ή στην άλλη – είμαστε ένα από τα δύο. Ο μεγάλος Δαρβίνος κατέταξε τον άνθρωπο σωματικά, ζωολογικά και του είπε: είσαι ένα ζώον σαν τα άλλα. Ο δρ. Γιουγκ είναι ένας μεγάλος Δαρβίνος της ψυχής του ανθρώπου. Εταξινόμησε τον άνθρωπο ψυχικά.