Το ρεπορτάζ κάνει λόγο ακόμα και για ακραίες αντιδράσεις (λουκέτο στο πρωτάθλημα της Α1 μέχρι τέλος του χρόνου και βλέπουμε) από τις ομάδες της Basket League επειδή δεν είδαν στους λογαριασμούς τους τέλη Ιουλίου άλλα χρήματα από το στοίχημα. Και ίσως να μη δουν γενικότερα.

Ανοιχτά λοιπόν όλα τα ενδεχόμενα με τις ομάδες να είναι έτοιμες για όλα. Αλλά, αλήθεια, τι έκαναν από την πλευρά τους για το προϊόν της Α1 και του μπάσκετ γενικότερα όλα αυτά τα χρόνια; Διότι εάν κάθε χρόνο έμπαινε και ένα λιθαράκι, έστω να ισχύουν κάποιοι κανόνες που οι ίδιες ψήφιζαν (διά του αντιπροσώπου τους), δεν θα ήταν αυτή τη στιγμή σε τόσο δεινή θέση.

Μόνο τέσσερις ομάδες για παράδειγμα ψήφισαν φέτος για το αυτονόητο να ισχύσουν όσα είχαν συμφωνηθεί (!) αρκετά νωρίτερα όσον αφορά τους φακέλους αδειοδότησης.

Ενα πρωτάθλημα που «φωνάζει» την τελευταία πενταετία (και παραπάνω) ότι δεν αντέχει με τίποτα 14 ομάδες, καθώς όλο και «σκάνε» κάποιες μέσα στο πρωτάθλημα ή, το πιο σύνηθες, δεν μπορούν καν να συμμετάσχουν σε αυτό.

Και όταν κάποιος βλέπει την ευχάριστη έκπληξη Λάρισα να δηλώνει αδυναμία συμμετοχής στη νέα διοργάνωση, τότε τι να λέμε. Το Ψυχικό από την πλευρά του προσπάθησε πολύ, αλλά επίσης βρήκε τοίχο (και… γραφειοκρατία) που δεν μπορούσε να παρακαμφθεί στα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν.

Η ΕΟΚ ζήτησε του χρόνου – εφόσον η Α1 διεξαχθεί φέτος με 12 ομάδες – να ανεβάσει 4 ομάδες από την Α2, αλλά λίγοι πρόσεξαν την πιο σημαντική λεπτομέρεια.

Οι δύο πρώτοι θα είναι με αγωνιστικά κριτήρια (αυτοί που θα παίξουν στον τελικό των πλέι οφ) αλλά οι άλλες δύο θα είναι με wild card.

Ναι, οι ομάδες του μπάσκετ αισθάνονται ρηγμένες, αλλά, αλήθεια, έχει βασικό χορηγό το πρωτάθλημα και τηλεοπτικό κανάλι αυτή τη στιγμή που μιλάμε;

Εντάξει, η ΕΡΤ μπορεί να αποδειχθεί (και έτσι θα γίνει) για μια ακόμα σεζόν η σωτηρία, αλλά το πόσο θέλει το μπάσκετ φαίνεται από τα κανάλια στα οποία το προβάλλει (πολλά παιχνίδια είναι στα κανάλια ERT Sports).

Πού πάει λοιπόν η Α1, όταν δεν γνωρίζουν πόσες ομάδες θα παίξουν, ποιος θα είναι ο κεντρικός χορηγός και το κανάλι που θα δείχνει τους αγώνες. Ως συνήθως, αυτά θα γίνουν αργότερα, αλλά το χρήμα (του στοιχήματος) ήδη «πέταξε».