Η μεγάλη ανταπόκριση και η ζήτηση των πολιτών για το Fuel Pass 2 είναι εξόχως ενδεικτική των αναγκών της κοινωνίας αλλά και του μοντέλου που οφείλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση προσεχώς. Η όλη επιτυχημένη διαδικασία επιβεβαιώνει τη βοήθεια και την αρωγή που έχει ανάγκη ο κόσμος αλλά στο πλαίσιο, όχι βοηθημάτων, μα ενός πλέγματος στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής και προφανώς μη ανασχετικής των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που έχουμε ως χώρα.
Οι πολλαπλές δοκιμασίες, όπως η ενεργειακή κρίση που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ρωσική εισβολή εντείνουν την επισφάλεια του μέσου νοικοκυριού. Το ίδιο και οι πληθωριστικές τάσεις και οι ανατιμήσεις. Υπάρχει όμως ο χώρος για να προβλεφθούν και να σχεδιαστούν εκείνες οι κεντρικές μέριμνες που θα διαφυλάξουν την αγοραστική δύναμη του κόσμου και προφανώς την κοινωνική συνοχή.
Εδώ ας προστεθεί το επίσης συγκριτικό πλεονέκτημα και όπλο των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων που απλουστεύουν τις όλες διαδικασίες και επιταχύνουν τις αρωγές για τον κόσμο, μακριά από καφκικές γραφειοκρατικές παθογένειες άλλων εποχών.
Σε καμία περίπτωση ο μέσος πολίτης δεν νοείται να μείνει ανοχύρωτος στις νέες δοκιμασίες μιας και κάτι τέτοιο πέραν της επιδείνωσης της ποιότητας της ζωής του, θα είναι και λίπασμα για τις λαϊκίστικες και τις αντιπολιτικές δυνάμεις που σταθερά ποντάρουν σε τέτοια δεδομένα. Βοήθεια, προοπτική και πρόβλεψη για όσα επέρχονται αλλά και προσήλωση στην εξωστρέφεια, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την τόνωση της ζήτησης.