Το παιχνίδι της Aγκυρας με το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες. Αθήνα και Λευκωσία μετράνε εδώ και μέρες αντίστροφα με ορίζοντα την 9η Αυγούστου, όταν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και δηλώσεις των τούρκων υπουργών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει τις ανακοινώσεις του για το πού θα κατευθυνθεί για έρευνες.  

Και τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως η «Χουριέτ», φροντίζουν να επενδύουν στο κλίμα της έντασης που δημιουργείται. Σε ρεπορτάζ της η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι το γεωτρύπανο το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία τελικών προετοιμασιών και έχει αγκυροβολήσει μεταξύ Κύπρου και Μερσίνης προκάλεσε «πανικό» σε Ελλάδα και «Ελληνοκύπριους».  

Προκλητικός Τατάρ. Το δικό του μήνυμα υπέρ των προθέσεων της Τουρκίας να προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις «κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο» έστειλε και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ενισχύοντας τις εντυπώσεις ότι η Αγκυρα θα εστιάσει σε μια πρόκληση στην περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» ως «το πλοίο που θα προστατεύει τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη “Γαλάζια Πατρίδα”». Με αφορμή την 1η Αυγούστου που για το κατοχικό καθεστώς είναι τριπλή γιορτή, για την επέτειο της ίδρυσης της ΤΜΤ το 1958 απέναντι στην ΕΟΚΑ, την ίδρυση της «διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας» το 1976, καθώς και την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς το 1571, ο Τατάρ δήλωσε στη «Χουριέτ» αναφερόμενος σε Ελλάδα και Κύπρο: «Ας συνεχίσουν να αναρωτιούνται πού θα τρυπήσει το “Αμπντούλ Χαμίντ Χαν”, σύντομα θα το μάθουν. Το “Αμπντούλ Χαμίντ Χαν” έκανε ένα βήμα, κάθισαν σε αναμμένα κάρβουνα. Ας είναι το δώρο των διακοπών μας».