Τη διαχρονικότητα της σκέψης και του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου επιχειρεί να θέσει σε πρώτο πλάνο η έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Μπουργιώτη, που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ υπό τον τίτλο «Το βλέμμα της αιωνιότητας», σε επιμέλεια Λευτέρη Λαμπράκη.

Ο καταξιωμένος φωτογράφος, με πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έκανε την backstage φωτογράφιση των τριών τελευταίων ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μεταξύ των οποίων και της τελευταίας, ημιτελούς ταινίας του «Η άλλη θάλασσα».

Στην έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, παρουσιάζονται επίσης αφίσες και κινηματογραφικό υλικό από τις ταινίες του σκηνοθέτη, που έφυγε από τη ζωή πριν από 10 χρόνια. Η έκθεση αποτελεί την επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση των δράσεων του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και κατά τη διάρκειά της προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν μια σειρά από παράλληλες δράσεις, με πρώτη στη σειρά την προβολή στον δημοτικό κινηματογράφο Κήπος – απόψε στις 21.30 – της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο θίασος» σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Χώρα Σε Βλέπω» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η έκθεση διαρκεί έως τις 23 Αυγούστου.

«Ανοιχτά Πανιά 2022». Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.

Ο Δήμος Χανίων δίνει έμφαση και υποστηρίζει τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή μέσα από το πρόγραμμα «Ανοιχτά Πανιά 2022» και τη δημιουργία πρωτότυπων έργων. Ο φορέας ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ διοργανώνει το φετινό πρόγραμμα που αποτελείται από 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα «Ανοιχτά Πανιά 2022» ξεκίνησαν τις δράσεις τους που θα διαρκέσουν έως τον Δεκέμβριο φιλοξενώντας χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια στους εμβληματικούς χώρους της πόλης, από το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Αγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών ως τους τάφους των Βενιζέλων, τη λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού.