Η κυβερνώσα παράταξη ψάχνει τα δύσκολα εκλογικά κοινά. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητά συνταγή να φτιάξει εκ νέου δεσμούς με τους πολίτες. Ανεξάρτητα από τον κάθε πολιτικό σχεδιασμό και το πώς αυτός υπάγεται στις εκλογικές στοχεύσεις, εδώ ενυπάρχει ένα μείζον στοίχημα: η επανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου στα πολιτικά κόμματα.

Μια υπόθεση κρίσιμη για τον Κοινοβουλευτισμό αλλά και τη Δημοκρατία αφού τα κόμματα παραμένουν κεκτημένα αλλά και βασικοί πόλοι της εύρυθμης λειτουργίας του Πολιτεύματος.

Αντιθέσεις μπορεί και πρέπει να υπάρχουν. Προφανώς και αυτό συχνά λαμβάνει τη μορφή ακόμη και σφοδρών αντιπαραθέσεων. Τα κόμματα όμως – και προφανώς ομιλούμε για το δημοκρατικό τόξο – οριοθετούν το όλο σκηνικό και καθορίζουν και το μέτρο της κάθε φορά διαπάλης για το πολιτικό σχέδιο της χώρας. Κρίνονται γι’ αυτό και όπως διδάσκει το νωπό παρελθόν στη χώρα μας, πλέον και οι πολίτες στο σύνολό τους αναζητούν πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας και όχι βερμπαλισμούς και λαϊκίστικες εκφράσεις.

Η νεολαία, οι εργαζόμενοι, η μεσαία και μεγάλη επιχειρηματικότητα, οι συνταξιούχοι είναι μια κρίσιμη εκλογική δεξαμενή με τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας και όχι κοινό που αναζητά απλοϊκές απαντήσεις σε περίπλοκα ζητήματα.

Το κομματικό φαινόμενο, με μακρά παράδοση και με τους μετασχηματισμούς του ανά εποχή, είναι και πρέπει να παραμένει στο κέντρο της προαναφερόμενης εξίσωσης. Και τα κόμματα σήμερα οφείλουν να ξαναβρούν τον αξιόπιστο εαυτό τους.