Η «Αλκηστη» του Ευριπίδη συναντά την ψυχεδελική επιστημονική φαντασία στο έργο του Ηλία Μαγκλίνη «Φάκελος Βάνκαου», το οποίο παρουσιάζεται απόψε και αύριο στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα.

Οπως γράφει ο συγγραφέας του: «Η περίπτωση Βάνκαου: μια γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε όρθια στάση. Η συνήθης μεταθανάτια μυϊκή παράλυση αποκαταστάθηκε από μια σπάνια, ακαριαία πτωματική ακαμψία. Επειδή έχουμε συνηθίσει τους νεκρούς οριζοντιωμένους – παραιτημένους από κάθε δικαίωμα και παρουσία -, αυτή η γυναίκα μοιάζει να μας απειλεί. Ή να μας υπόσχεται το θαύμα. Σαν την Αλκηστη που έχει και δεν έχει ξανάρθει, είναι και δεν είναι η Αλκηστη. Μπορείς και ζωντανή και πεθαμένη να την πεις. Μια έκλειψη ηλίου θα ρίξει το αλλόκοτο φως της σε μια ήσυχη γη στο μέλλον, στα πρόσωπα των ανθρώπων και τα ερείπια των ναών».

Ο «Φάκελος Βάνκαου» εντάσσεται στον κύκλο παραγωγών του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Contemporary Ancients, υποστηρίζοντας τον διάλογο της σύγχρονης δραματουργίας με το αρχαίο δράμα. Ενα πρωτοποριακό εγχείρημα που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 και αφορά στην απευθείας ανάθεση νέων δραματικών κειμένων, με αφετηρία αρχαία έργα, σε έλληνες συγγραφείς, αυτή τη φορά προερχόμενους από τον χώρο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο βραβευμένος συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης «ξαναδιαβάζει» την ευριπίδεια «Αλκηστη» και δημιουργεί τον «Φάκελο Βάνκαου». Με τον επίσης βραβευμένο σκηνοθέτη του σινεμά Σύλλα Τζουμέρκα ξανααφηγούνται τον αλλόκοτο μύθο τοποθετημένο σε ένα μακρινό, ολόφωτο μέλλον. «Πιστεύεις ακόμα ότι αυτό που έκανε ο Χριστός στον Λάζαρο ήταν ένα θαύμα; Οτι δεν ήταν τερατωδία;» αναρωτιούνται, μαζί με μια εξαιρετική και απρόβλεπτη σύνθεση ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών από το θέατρο και το σινεμά. Παίζουν οι: Βασίλης Κανάκης, Στέφανος Μουαγκιέ, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκη Παπανδρέου, Αννα Τσακουρίδου, Μαρία Φιλίνη.