Η περίπτωση της Μπρίτνεϊ Γκράινερ θυμίζει ένα σύγχρονο «Εξπρές του Μεσονυχτίου» όσο και αν πολύ δύσκολα άλλες φυλακές της Ευρώπης μπορούν να συγκριθούν με αυτές της Τουρκίας, και μάλιστα περασμένων δεκαετιών.

Η αμερικανίδα σταρ (δύο φορές χρυσή ολυμπιονίκης και μεγάλο όνομα στο WNBA) του μπάσκετ, που κρατείται στη Ρωσία από τον περασμένο Φεβρουάριο, καταδικάστηκε χθες σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών, από ρωσικό δικαστήριο καθώς κρίθηκε ένοχη για κατοχή και λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Η Γκράινερ συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου, αφού στις αποσκευές της βρέθηκαν φυσίγγια ατμού που περιείχαν χασισέλαιο. Η κάνναβη είναι παράνομη στη Ρωσία τόσο για ιατρικούς, όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Εκτοτε βρίσκεται υπό ρωσική κράτηση.

«Εκανα ένα ειλικρινές λάθος και ελπίζω με την απόφασή σας να μην τελειώσει η ζωή μου εδώ» είπε ξεσπώντας σε λυγμούς μπροστά στο δικαστικό σώμα η αμερικανίδα παίκτρια, την ώρα που ο ρώσος εισαγγελέας είχε ζητήσει η 31χρονη Γκράινερ να καταδικαστεί σε φυλάκιση 9½ ετών, εάν κριθεί ένοχη για μεταφορά παράνομων ναρκωτικών στη Ρωσία.

Μάλιστα η Γκράινερ παραδέχθηκε την ενοχή της, αλλά είπε ότι ούτε είχε σκοπό να φέρει απαγορευμένη ουσία στη Ρωσία, ούτε να βλάψει κανέναν και πως όλα ήταν για προσωπική της χρήση σε μια προσπάθεια να λάβει την επιεικέστερη ποινή.

Το άσχημο για αυτήν (πέραν της σαφέστατης παραβίασης της ρωσικής νομοθεσίας) είναι ότι βρίσκεται στα χέρια της ρωσικής δικαιοσύνης σε μια χρονική περίοδο όπου οι δύο χώρες βρίσκονται σε εποχή ψυχρού πολέμου και ακόμα περισσότερο λόγω της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία και τη στάση των ΗΠΑ που πρωτοστατούν παγκοσμίως στις αντιδράσεις κατά της Ρωσίας.

Σε μια διαφορετική περίπτωση ίσως θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη επιείκεια ή να απελαθεί στη χώρα της, ενώ τώρα αποτελεί και ένα είδος διαπραγματευτικού ατού στα χέρια των Ρώσων.

Σύμφωνα με το Reuters και μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση εκ των έσω (στις ΗΠΑ) η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να ανταλλάξει τον καταδικασθέντα διακινητή όπλων, Βίκτορ Μπουτ (του οποίου η ζωή βοήθησε να εμπνεύσει την ταινία του Χόλιγουντ «Lord of War» του 2005, με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ) με την αμερικανίδα παίκτρια.