Δωρεάν μαθήματα ποδοσφαίρου από τον Αντόνιο Κόντε. Και μέσα σε πέντε ατάκες του Ιταλού μια πραγματικότητα που μοιάζει πλέον να αποτελεί status στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.
Διότι «οκ» μπορεί στην Premier League όλοι να τους νικήσουν όλους, μπορεί να εξελίσσονται εκεί κάποια από τα σπουδαιότερα ποδοσφαιρικά προγράμματα του πλανήτη, όμως όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια. Ούτε όλοι οι δείκτες «δυναμικότητας». Υπάρχει πια ένα ξεκάθαρο status που δύσκολα θα ανατραπεί «από τη στιγμή που επί επτά χρόνια η Σίτι και η Λίβερπουλ δουλεύουν με τους ίδιους προπονητές και οι επιτυχίες τους έχουν δημιουργήσει μια απίθανη οικονομική ευρωστία» όπως εξήγησε ο τεχνικός της Τότεναμ.
Χρησιμοποίησε μάλιστα ένα παράδειγμα απολύτως πρακτικό: «εμείς μπορεί να δώσουμε 100 εκατ. λίρες για να πάρουμε έξι ποδοσφαιριστές και εκείνοι να προσφέρουν το ίδιο ποσό για να πάρουν έναν». Κυριολεκτεί ο νικητής της Premier League το 2017 με την Τσέλσι. Διότι κάπου εκατό εκατ. στοίχισε ο Νούνιες στους Reds. Και σίγουρα περισσότερα από 100 (πόσα ακριβώς μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ με τις προμήθειες της οικογένειας κ.λπ.) ο Ερλινγκ Χάαλαντ στην πρωταθλήτρια Σίτι.
Οι δύο ομάδες που έχουν κατακτήσει το 1-2 του βαθμολογικού πίνακα την τελευταία τετραετία (η Σίτι πήρε και το πρωτάθλημα του 2018) είναι δύο ποδοσφαιρικές μηχανές που απλά πλέον θέλουν… λάδωμα και τίποτα παραπάνω. Μια-δύο καλές μεταγραφές κάθε χρόνο. Και την απαραίτητη διαχείριση – για παράδειγμα φέτος ο Μανέ άφησε το Ανφιλντ για το Μόναχο και ο Στέρλινγκ το Μάντσεστερ για την Τσέλσι.
Η ομοιογένειά τους, οι δείκτες «ετοιμότητας», το ποδοσφαιρικό τους επίπεδο έχουν μετατρέψει την Premier League σε ένα πρωτάθλημα που για να το διεκδικήσει κάποιος χρειάζεται πάνω από 2,5 βαθμούς ανά ματς. Επί τρεις χρονιές στη σειρά μάλιστα (2018-2022) ο πρωταθλητής έκανε 32 νίκες στις 38 αγωνιστικές (84,2%). Το πρωτάθλημα που όλοι μπορούν να τους νικήσουν όλους εξελίσσεται χωρίς στην ουσία αυτό να ισχύει για τις αρμάδες του Πεπ Γκουαρδιόλα και του Γιούργκεν Κλοπ.
Φυσικά αυτό είναι πρόβλημα των «άλλων». Η Λίβερπουλ και η Σίτι κάνουν απλά αυτό που πρέπει. Και το κάνουν με τρόπο που θα πρέπει να διδάσκεται. Δεν παύει όμως να έχει μετατρέψει κολοσσούς όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Αρσεναλ, η Τότεναμ κ.λπ. σε… παρατηρητές. Η Τσέλσι είναι η μοναδική που καταφέρνει ενίοτε να μπει σφήνα. Και για εκείνη όμως τελικά την τελευταία πενταετία αποδείχθηκε πως ήταν πιο εύκολο να κατακτήσει το Champions League παρά το εθνικό πρωτάθλημα…