Σήμερα το τουρκικό «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» ξεκινάει τον απόπλου του. Οι προηγούμενες ημέρες κατέδειξαν πως η προκλητικότητα από τη μεριά της Αγκυρας συχνά συμβαδίζει και με τον βερμπαλισμό αφού αναμένεται και μια «φιέστα» να συνδυαστεί με τις νέες έρευνες στη ΝΑ Μεσόγειο. Πέραν των μεγάλων λόγων βέβαια, και των όψεων του αναθεωρητισμού της τουρκικής πλευράς, το ερώτημα είναι πώς και πού θα κατευθυνθεί το τουρκικό πλοίο. Και προφανώς η δική μας πλευρά οφείλει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα – που είναι – αλλά και στη σαφή και λεπτή γραμμή της ψυχραιμίας αλλά και της αποφασιστικότητας.

Σε καμία περίπτωση η χώρα μας δεν ετεροκαθορίζεται από τις ενέργειες της γείτονος, ούτε θα εργαλειοποιηθεί για να κάνει το δικό του παίγνιο ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στο εσωτερικό του. Οι χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τσαβούσογλου αποτύπωσαν τις προθέσεις αλλά και την επαναλαμβανόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την τουρκική μεριά.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει τις πρακτικές αυτές. Θα καταστήσει όμως σαφές αν χρειαστεί πως δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για αναθεωρητισμούς και για επισφαλείς πράξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι πυλώνας σταθερότητας. Με συμμαχίες. Και με κεκτημένο Δημοκρατίας. Θα παρακολουθήσει με προσοχή τη διαδρομή του πλοίου. Και με τη βεβαιότητα πως οι κόκκινες γραμμές μας δεν θα παραβιαστούν.