Μακριά από την πρώτη εκατοντάδα με τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο αλλά σταθερά ανάμεσα στα 400 και 600 κορυφαία ανώτατα ιδρύματα κατατάσσονται και φέτος τα ελληνικά ΑΕΙ, όπως δείχνουν τα φετινά αποτελέσματα της «κατάταξης της Σαγκάης». Ειδικότερα, από τα ελληνικά πανεπιστήμια, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στις θέσεις 301-400, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 501-600, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 601-700 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 801-900. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο παρουσιάζουν μία σταθερότητα ως προς την κατάταξή τους στη λίστα της Σαγκάης. Στο παρελθόν βέβαια είχαν και καλύτερες επιδόσεις αφού το ΑΕΙ της Αθήνας είχε βρεθεί στις θέσεις 201 έως 300 και το Αριστοτέλειο στις θέσεις 301 έως 400. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τα πρώτα 100 πανεπιστήμια δεν υπάρχει αύξων αριθμός, αλλά τα ιδρύματα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά (ανά εκατοντάδα).

Η «ελίτ». Πάντως για ακόμη μία χρονιά στη διεθνή λίστα της Σαγκάης κυριαρχούν τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Το Χάρβαρντ βρίσκεται στην πρώτη θέση για 20ή διαδοχική χρονιά και τα αμερικανικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης της Σαγκάης, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Συνολικά 39 αμερικανικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στα 100 πρώτα της κατάταξης της Σαγκάης.

Γενικά τα αγγλοσαξονικά πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελούν την «ελίτ» λίστα. Καταλαμβάνουν δηλαδή, όπως και πέρυσι, τις δέκα πρώτες θέσεις: οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια και δύο βρετανικά βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της έκδοσης 2022 αυτής της παγκόσμιας κατάταξης των καλύτερων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία καταρτίζεται από το 2003 από τον ανεξάρτητο οργανισμό Shanghai Ranking Consultancy.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση του καταλόγου, το Χάρβαρντ προηγείται και πάλι του επίσης αμερικανικού πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Μάλιστα, αυτή τη χρονιά, ένα άλλο αμερικανικό πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology), γνωστό και ως ΜΙΤ, πήρε την τρίτη θέση του καταλόγου, στέλνοντας στην τέταρτη θέση το βρετανικό πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Ακολουθούν στη συνέχεια τα αμερικανικά πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ (5η θέση) και Πρίνστον (6η θέση) και έπειτα το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (7η θέση).

Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κατάλογο είναι το γαλλικό πανεπιστήμιο Paris-Saclay, το οποίο κατατάσσεται στη 16η θέση.

Κριτήρια. Σημειώνεται ότι για την κατάταξη της Σαγκάης λαμβάνονται υπόψη έξι κριτήρια, μεταξύ των οποίων ο αριθμός των βραβείων Νομπέλ και Φιλντς – θεωρείται το Νομπέλ των μαθηματικών – που έχουν κερδίσει πτυχιούχοι τους και καθηγητές τους, ο αριθμός των ερευνητών που έχουν τις περισσότερες παραπομπές στην επιστήμη τους ή ο αριθμός των δημοσιεύσεων στις επιθεωρήσεις «Science» και «Nature».

Φέτος εξετάστηκαν περισσότερα από 2.500 ιδρύματα για να καταρτιστεί μια κατάταξη των 1.000 πρώτων.