Η Μόσχα κατήγγειλε δολιοφθορά και η Ουκρανία άφησε να εννοηθεί ότι ευθύνεται για νέες εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες σε στρατιωτική βάση στην προσαρτημένη από τη Ρωσία περιοχή της Κριμαίας, η οποία αποτελεί σημαντική γραμμή ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ χθες έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα της «πυρηνικής τρομοκρατίας της Ρωσίας» στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει ισχυρή διεθνή ανησυχία.
Στην Κριμαία, οι χθεσινές εκρήξεις έγιναν σε αποθήκη πυρομαχικών σε ρωσική στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου, προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση των τρένων και αναγκάζοντας 2.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από κοντινό χωριό, σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους. Στήλες καπνού εμφανίστηκαν αργότερα σε μια δεύτερη ρωσική στρατιωτική βάση στην Κεντρική Κριμαία, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα «Kommersant». Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται μία εβδομάδα μετά την έκρηξη πυρομαχικών που προορίζονταν για τη ρωσική πολεμική αεροπορία σε αποθήκη που βρισκόταν στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου του Σάκι, στο δυτικό τμήμα της Κριμαίας. Ρωσικά αεροσκάφη απογειώνονται σχεδόν καθημερινά από την Κριμαία για να πλήξουν στόχους σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του Κιέβου και αρκετές ζώνες της περιοχής αυτής βρίσκονται στην ακτίνα δράσης των ουκρανικών κανονιών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι νέες χθεσινές εκρήξεις ενίσχυσαν την προοπτική μιας νέας δυναμικής στον πόλεμο που μαίνεται εδώ και έξι μήνες, εάν η Ουκρανία διαθέτει τώρα την ικανότητα να χτυπήσει βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος ή οι ομάδες που στηρίζουν το Κίεβο προχωρούν σε αντάρτικες επιθέσεις. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Κριμαία, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, για να ενισχύσει τα στρατεύματά της που πολεμούν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας με στρατιωτικό υλικό, μια διαδικασία που το Κίεβο επιθυμεί να διακόψει πριν από μια πιθανή αντεπίθεση στη Νότια Ουκρανία. Η Κριμαία αποτελεί τη βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και είναι επίσης δημοφιλής το καλοκαίρι ως θέρετρο διακοπών.
Η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί επίσημα την ευθύνη για τις εκρήξεις στην Κριμαία, αν και οι αξιωματούχοι της επευφημούσαν ανοιχτά τα επεισόδια σε εδάφη που, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, έμοιαζαν να έχει απόλυτο έλεγχο η Μόσχα. Μετά τις χθεσινές εκρήξεις, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου και ο προσωπάρχης Αντρί Γερμάκ εξέφρασαν τη χαρά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την «αποστρατιωτικοποίηση»: μια προφανής σκωπτική αναφορά στη λέξη που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή της. «Η επιχείρηση “αποστρατιωτικοποίησης” με το ακριβές στυλ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη απελευθέρωση των εδαφών της Ουκρανίας. Οι στρατιώτες μας είναι οι καλύτεροι χορηγοί της καλής μας διάθεσης», έγραψε ο Γερμάκ στο Telegram. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών ήταν «αποτέλεσμα δολιοφθοράς».