Η λέξη «επισύνδεση» εισέβαλε ξαφνικά στην καθημερινότητα προ δεκαπενθημέρου και αυτόματα δημιούργησε περιβάλλον πολιτικού καύσωνα, ο οποίος από την ερχόμενη εβδομάδα μεταφέρεται επισήμως στις κοινοβουλευτικές αίθουσες. Επανάφερε ταυτόχρονα ψιθύρους, εκτιμήσεις, έως και νέες εισηγήσεις που εδώ και μήνες βρίσκονται πάντως σε συνεχές πηγαινέλα σε ό,τι αφορά τον εκλογικό ορίζοντα, παρεμβάσεις στην κυβερνητική μηχανή, ακόμα και στον εκλογικό νόμο, παρά το επαναλαμβανόμενο φρένο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από την τελευταία φορά που ο Πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο επιτάχυνσης εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό – την εκλογολογία και την ανασχηματισμολογία συγκεκριμένα -, το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάζεται να στρέψει όλη την προσοχή του στην πολιτική ατμόσφαιρα της τρέχουσας περιόδου, την οποία αλλιώς περίμεναν τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ και αλλιώς εξελίχθηκε λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Στο γαλάζιο στρατόπεδο επιχειρώντας αποκωδικοποίηση των γεγονότων υπάρχουν πλέον φωνές που υποστηρίζουν ότι ο Μητσοτάκης θα επανατοποθετήσει στο τραπέζι του, αν δεν το έχει κάνει ήδη, τη «ζυγαριά» των πολιτικών αποφάσεων για τυχόν επαναχάραξη στρατηγικής και αναδιαμόρφωση προτεραιοτήτων στο υπόλοιπο του 2022. Μπροστά στις εξελίξεις για τις παρακολουθήσεις (όπως η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής), μια πιθανή ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της πόλωσης – εκτιμούν οι ίδιες φωνές – μαζί με τις διαστάσεις που είναι προς το παρόν άγνωστο ότι θα λάβει τελικά το θέμα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τον Μητσοτάκη σε δεύτερες σκέψεις. Οσοι διατυπώνουν αυτό το σκεπτικό συμφωνούν ότι καθοριστικός παράγοντας για εκείνα που θα επιλέξει να «ξαναζυγίσει» ο Πρωθυπουργός θα είναι τα μηνύματα που θα λάβει συνολικά το πολιτικό σκηνικό από τις επικείμενες δημοσκοπήσεις. Αυτές που σε λίγες εβδομάδες, πριν και μετά από την αφετηρία ης πολιτικής σεζόν στη ΔΕΘ, θα καταγράψουν τον αντίκτυπο της κρίσης.
Οι κεντρώοι και η βάση της ΝΔ. Προς το παρόν, πρόσωπα που κινούνται κοντά στον Μητσοτάκη επιμένουν στο «ούτε εκλογές ούτε ανασχηματισμός», διαμηνύοντας ότι καμία σχετική κουβέντα δεν έχει ανοίξει στην Ηρώδου Αττικού. Οπως προκύπτει, στο ρευστό περιβάλλον με έντονες πιέσεις για το πρωθυπουργικό γραφείο τις οποίες το ίδιο δείχνει να θεωρεί ότι για την ώρα είναι «διαχειρίσιμες», ξορκίζονται τα «αποπροσανατολιστικά σενάρια» – έτσι τα χαρακτηρίζει κυβερνητικό στέλεχος. Και αντίθετα καταγράφεται μια επιμονή στο μήνυμα ότι «δεν αλλάζει στο παραμικρό» ο πολιτικός προγραμματισμός. Ούτε θα υποχωρήσει, λένε οι ίδιες πηγές, η στρατηγική επιλογή του Μητσοτάκη για συνεχή προσέγγιση – διεμβολισμό της κεντρώας και κρίσιμης για το εκλογικό αποτέλεσμα δεξαμενής ψηφοφόρων, για την οποία είναι βέβαιο ότι περιμένει και ο ίδιος εναγωνίως να πάρει απαντήσεις μέσα από τις κυλιόμενες μετρήσεις. Την ίδια ώρα ωστόσο κρίνονται αναγκαίες οι κινήσεις συσπείρωσης και της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα για μια στροφή προς το κόμμα σε αυτή την πιεστική περίοδο φτάνει πλέον στο πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο καλείται σε τήρηση απαιτητικών ισορροπιών. Στην κατεύθυνση αυτή, τα πρόσωπα – κλειδιά του κόμματος άνοιξαν αμέσως γραμμή με το Μαξίμου στη σκιά των τελευταίων γεγονότων για την αποφυγή αναταράξεων στον νεοδημοκρατικό μηχανισμό, ιδίως ενόσω εξελίσσεται η προετοιμασία για την πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ. Εξού και έχει ληφθεί η απόφαση να συγκροτηθούν εκ νέου μεικτά κλιμάκια ώστε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επαφής με τους πολίτες μέχρι και το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου και πρωτίστως στη Βόρεια Ελλάδα (εκεί όπου υπάρχουν και τα γαλάζια κάστρα), στρέφοντας τον δημόσιο διάλογο στο κυβερνητικό έργο και στον προγραμματισμό «επόμενης τετραετίας». Με λίγα λόγια, «καθαρίζοντας» όσο είναι δυνατόν τον διάδρομο για το διήμερο των εξαγγελιών Μητσοτάκη στις 10-11 Σεπτεμβρίου.
Ισορροπίες σε δύο πεδία. Η αποφυγή «εσωτερικής» αναταραχής και ενός κλαμπ δυσαρεστημένων απέναντι στον Πρωθυπουργό αφήνει εκτός κάδρου και τον ανασχηματισμό, σίγουρα πάντως υπό την έννοια μιας ριζικής παρέμβασης στο κυβερνητικό σχήμα. Πρωθυπουργικοί συνεργάτες επικαλούνται μεταξύ άλλων την προσέγγιση που έχει δείξει ο Μητσοτάκης «με συνέπεια μέχρι σήμερα» όπως λένε σε ό,τι αφορά πρόσωπα και χαρτοφυλάκια, προκρίνοντας μόνο διορθώσεις και στοχευμένες, «όχι εκλογικές», αλλαγές. Οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι για τον Μητσοτάκη προηγείται πλέον η ισορρόπηση της «ζυγαριάς» ανάμεσα στις αυξημένες απαιτήσεις – ανάγκες της προεκλογικής περιόδου και στις πραγματικές δυσκολίες που θα εξακολουθεί να έχει μπροστά της η κυβέρνηση στα πεδία της οικονομίας και στο ενεργειακό.