Καταιγίδα πλειστηριασμών έρχεται από τον Σεπτέμβριο, με τους εγγεγραμμένους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auctions να ανέρχονται ήδη στους 140.335. Από τα στοιχεία της πλατφόρμας e-auction προκύπτει ότι έχει προγραμματιστεί να γίνουν από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου πάνω από 3.000 πλειστηριασμοί σε ιδιοκτησίες φυσικών προσώπων και επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και ακίνητα γνωστών επιχειρηματιών.

Μάλιστα από τις 18 Σεπτεμβρίου 2022 θα ξεκινήσουν και πάλι οι πλειστηριασμοί και για χρέη στην Εφορία. Η διαδικασία αυτών των πλειστηριασμών αφορά 8.827 μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι έχουν χρέη στο Δημόσιο τα οποία αγγίζουν τα 90 δισ. ευρώ. Παράλληλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για διάστημα άνω των 90 ημερών αυξήθηκαν κατά 7,9 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το τέλος του 2021 με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 52.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 31 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με έρευνα του iMEdD Lab. Υπολογίζεται ότι το 83,4% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,5% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων. Επίσης 8.091 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένο να διεξαχθούν από 1ης Σεπτεμβρίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023.

Κόκκινα δάνεια

Και ενώ έρχονται και πάλι οι πλειστηριασμοί μετά τις θερινές διακοπές τα «καμπανάκια» για τον κίνδυνο μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων ηχούν από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και των πολιτών, εξαιτίας της δυσκολίας που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, την εκτίναξη του κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και τα χρέη που έρχονται από το παρελθόν. Μόνο στον κλάδο της εστίασης 83,2% των επιχειρήσεων δημιούργησαν νέες οφειλές στη διετία της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, ενώ πάνω από πέντε στις δέκα επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.