Η ηλεκτροκίνηση θα δώσει ώθηση στις πωλήσεις των ηλεκτρικών μοντέλων, ενώ η πολιτεία πρέπει να επενδύσει ακόμη περισσότερο και στον τομέα των υποδομών, τονίζει ο Γιάννης Μεθενίτης (φωτογραφία), υπεύθυνος Επικοινωνίας στη Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης. Σημαντικό ρόλο θα παίξει για τους καταναλωτές και η είσοδος στην αγορά νέων μοντέλων, με έξυπνα υβριδικά συστήματα.

Ποια είναι η άποψή σας για το νέο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»;

To νέο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» φέρνει νέο άνεμο στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Αναμένουμε μεγαλύτερη κινητικότητα, ιδίως από την κατηγορία των πελατών που θα προέρχονται από το κομμάτι των εταιρικών οχημάτων. Και αυτό, επειδή οι συγκεκριμένοι πελάτες – όπως είναι από τις εταιρείες που θέλουν να ενισχύσουν τον στόλο τους με ηλεκτρικά αυτοκίνητα – μπορούν να εξασφαλίσουν και πιο εύκολα τη φόρτιση αυτών των οχημάτων. Αντιθέτως, για τον πελάτη της λιανικής η φόρτιση αποτελεί τροχοπέδη εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, μιας και η πρόσβαση σε ένα πυκνό δίκτυο φόρτισης στη χώρα μας είναι προς το παρόν δύσκολη. Πλέον, το πρόβλημα δεν εστιάζεται στον τομέα των κινήτρων αλλά των υποδομών. Δύσκολα θα μπει στη διαδικασία ο πελάτης να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και να τοποθετήσει και wall box στο σπίτι του. Ιδίως όταν πρόκειται για το κύριο αυτοκίνητο. Σήμερα, το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας αγγίζει το 2,2%, ενώ το νέο πρόγραμμα επιδότησης αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων από τον Σεπτέμβριο.

Τι πρέπει να αλλάξει ώστε να προωθηθεί ακόμη περισσότερο η ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας;

Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να επενδυθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πολιτεία στον τομέα των υποδομών, στο πώς θα λυθούν πρακτικά θέματα που αφορούν την εύκολη φόρτιση των ηλεκτρικών, ιδίως για τους ιδιώτες πελάτες. Οι καταναλωτές θέλουν να δουν στην πράξη ένα ενδιαφέρον από την πολιτεία για το πώς θα λυθούν σημαντικά προβλήματα, όπως το πώς θα τοποθετηθούν wall boxes, οι έξυπνοι φορτιστές στις πολυκατοικίες, πώς θα παρέχονται οι άδειες ώστε να ξεπεραστούν υπαρκτά προβλήματα και σε αυτό το θέμα.  

Η Nissan ετοιμάζει ένα «κύμα» νέων, εξηλεκτρισμένων μοντέλων. Θα μας δώσετε μια εικόνα για το τι περιμένουνε από την ιαπωνική φίρμα προσεχώς;

Σήμερα, η Nissan έρχεται με μια πλούσια γκάμα εξηλεκτρισμένων μοντέλων, αρχής γενομένης από το νέο Nissan Qashqai Ε-Power. Το Nissan Qashqai E-Power πρεσβεύει την ιαπωνική φίρμα με τον ιδανικότερο τρόπο στη συγκεκριμένη κατηγορία και εξασφαλίζει μια νέα, οικολογικότερη εμπειρία οδήγησης. Συνδυάζει τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης, χωρίς το άγχος της φόρτισης, μιας και ο κινητήρας βενζίνης χρησιμεύει ως γεννήτρια για τη φόρτιση των μπαταριών, με πολύ μεγάλα αποθέματα ροπής, μειωμένους ρύπους, χαμηλή κατανάλωση με δύο εξαιρετικά νούμερα: ισχύς υβριδικού συστήματος 190 ίππων και αυτονομία που αγγίζει τα 1.000 χλμ.! Ενα αυτοκίνητο που μπορεί να κινηθεί με άνεση σαν ηλεκτρικό μέσα στην πόλη αλλά και στο ταξίδι. Και ακολουθούν, μέσα στο φθινόπωρο, άλλα μοντέλα. Το X-Trail, που θα προσφέρεται και αυτό με σύστημα E-Power, το αμιγώς ηλεκτρικό Ariya, το μικρό crossover, το Juke σε υβριδική εκδοχή, με μεγαλύτερο πλεονέκτημα το ότι θα μπορεί να κινείται αμιγώς ηλεκτρικά για 55 χλμ., και τέλος, για τους επαγγελματίες, το Towstar, που θα προσφέρεται τόσο σε έκδοση βενζίνης όσο και αμιγώς ηλεκτρικό και θα προσελκύσει πελάτες με μεγάλους στόλους οχημάτων.