Η Φενέρμπαχτσε εδρεύει στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στην περιοχή υπάρχει ένας παλιός φάρος, ιστορικής σημασίας, που έχει δώσει το όνομά του στον σύλλογο. Φενέρμπαχτσε σημαίνει «ο κήπος του φάρου» και όχι του Φαναριού, όπως εσφαλμένα πιστεύει πολύς κόσμος. Δεν έχει σχέση ο σύλλογος με την ιστορική ελληνική συνοικία ούτε κατ’ επέκταση με το ελληνικό στοιχείο της Πόλης.
Εχει όμως μεγάλη σχέση με την Ελλάδα η ομάδα μπάσκετ. Υπό την έννοια ότι την τελευταία δεκαετία εμπιστεύεται με κλειστά μάτια τις συνταγές που έχουν κάνει τις ελληνικές ομάδες πετυχημένες. Η αρχή έγινε με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος προσελήφθη μετά την ολοκλήρωση της 13χρονης σούπερ επιτυχημένης παρουσίας του στον Παναθηναϊκό. Ο Σέρβος ανέθεσε το κουμάντο της ομάδας στο παρκέ στον Κώστα Σλούκα, που είχε ήδη αναδειχθεί δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό, και τα επόμενα χρόνια η Φενέρ κυριάρχησε στην Ευρωλίγκα.
Φέτος το έργο επαναλαμβάνεται. Προπονητής ανέλαβε στις αρχές του καλοκαιριού ο άμεσος συνεργάτης του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό της δεκαετίας του 2000, Δημήτρης Ιτούδης. Στο μεταξύ, βέβαια, αυτός έχει γίνει ένας εκ των κορυφαίων προπονητών, δις πρωταθλητής Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ και προσφάτως τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας. Ο Ιτούδης επέλεξε να πάρει μαζί του τον Νικ Καλάθη, που τον ξέρει καλά από τα χρόνια του Παναθηναϊκού, αλλά και από τη μέχρι τώρα συνεργασία τους στην Εθνική. Η συνταγή μοιάζει να έχει εγγυήσεις επιτυχίας, μένει ωστόσο να δούμε τα αποτελέσματα.
Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι το τουρκικό μπάσκετ εμπιστεύεται με κλειστά μάτια τους Ελληνες. Εκτός του Ιτούδη, τη νέα σεζόν στην Τουρκία θα δουλέψουν ο Δημήτρης Πρίφτης στην Τόφας και ο Aνδρέας Πιστιόλης στην «αιώνια» αντίπαλο της Φενέρμπαχτσε, Γαλατάσαραϊ. Μπορεί να μην αρέσει ιδιαίτερα αυτό στον Εργκίν Αταμάν, που αναρωτιόταν πρόσφατα γιατί δεν δουλεύουν αντίστοιχα και τούρκοι προπονητές στην Ελλάδα, όμως τις απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα δίνει το γήπεδο.
Το ελληνικό μπάσκετ έχει αποκτήσει τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου όλα αυτά τα χρόνια που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διακρίνεται στην Ευρώπη και είναι ακόμα σε θέση να την εξάγει. Οι τούρκοι παράγοντες βλέπουν και ξέρουν τι κάνουν…