Δεν είναι μόνο το ευρώ που υποχωρεί σημαντικά έναντι του δολαρίου αλλά και το γουάν. Το κινεζικό νόμισμα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών έναντι του αμερικανικού, κάτι που δυσκολεύει τη θέση του Πεκίνου, το οποίο προσπαθεί να τονώσει την εγχώρια οικονομία χωρίς να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι η Goldman Sachs και η Nomura Holdings μείωσαν τις προβλέψεις τους για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη χώρα φέτος στο 3%.

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά για το γουάν. Ενα ασθενέστερο κινεζικό νόμισμα επιταχύνει τις εκροές κεφαλαίων και εντείνει την αστάθεια της αγοράς. «Οσο περισσότερο επιτρέπεται στο γουάν να υποχωρήσει τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόκλιση μεταξύ των χρηματοπιστωτικών αγορών της Κίνας και των ΗΠΑ, όπου το δολάριο πλησιάζει σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ» εξηγεί το Bloomberg. Αλλωστε οι κεντρικές τράπεζες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν ήδη κινηθεί σε αντίθετες κατευθύνσεις φέτος, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρά σε συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να ακολουθεί πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η αστάθεια που δημιουργείται «απειλεί επίσης τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες τις τελευταίες δεκαετίες στηρίζονται στο γουάν ως άγκυρα σταθερότητας», όπως αναφέρεται. Η απότομη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας επιβαρύνει ήδη ορισμένους από τους πιο ευάλωτους εμπορικούς εταίρους της – όπως η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ταϊβάν -, δείχνουν τα ίδια στοιχεία.