To ζήτημα ήταν εξαρχής πολύ σημαντικό: η παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή μπορεί να είναι νόμιμη, όπως παραδέχθηκε όμως και ο Πρωθυπουργός είναι πολιτικά εσφαλμένη. Δικαιολογημένα λοιπόν ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά να μάθει τους λόγους που τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, πολύ περισσότερο μάλιστα που την ίδια περίοδο έγινε (παράνομη) προσπάθεια παρακολούθησής του και με το λογισμικό Predator. Δικαιολογημένα ζητά εξηγήσεις η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο κι αν η λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών χαρακτηρίζεται εξ ορισμού από το απόρρητο. Και δικαιολογημένα ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για τον καλύτερο έλεγχο και την ενίσχυση της ακεραιότητας της ΕΥΠ.

Οι πολίτες παρακολουθούν με προσοχή αυτή την υπόθεση. Δεν την τοποθετούν πρώτη στα προβλήματα που τους απασχολούν, προηγούνται με μεγάλη διαφορά η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια. Αν και εκτιμάται ότι στην εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να συνέβαλε και η χρονική συγκυρία – βαθύς Αύγουστος.

Οπως δείχνει η δημοσκόπηση που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, η ΝΔ χάνει 1,7% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κερδίζουν από περίπου μία ποσοστιαία μονάδα το καθένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλη διαφορά στο ερώτημα ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έστω κι αν η διαφορά αυτή μειώθηκε κατά 4 μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Μάιο.

Τα ευρήματα αυτά ωστόσο αναδεικνύουν με ανάγλυφο τρόπο και κάτι ακόμα στο βάθος του ορίζοντα: τον κίνδυνο της ακυβερνησίας μετά τις επόμενες εκλογές. Και η προοπτική αυτή είναι πολύ επικίνδυνη για τον τόπο, ιδιαίτερα στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Αυτός είναι λοιπόν ένας ακόμη λόγος που τα ερωτήματα τα οποία απασχολούν τόσο τους πολιτικούς όσο και τους πολίτες πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο. Κατηγορηματικά και πειστικά.