Και οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, της GPO μάλιστα για λογαριασμό των «ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο», χτυπάνε καμπανάκια και επιφυλάσσουν δεύτερες αναγνώσεις για τους πόλους του πολιτικού συστήματος. Ο επιταχυντής της υπόθεσης των παρακολουθήσεων ή επισυνδέσεων φαίνεται να επικαθορίζει και να επιδρά κατ’ αρχάς σε ένα κλίμα φθοράς για την κυβερνώσα παράταξη.

Προφανώς η τάση της εκλογικής συμπεριφοράς δεν μεταβάλλεται θεαματικά, το προβάδισμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σταθερό, όμως πίσω από τις γραμμές η δυσφορία ενός μέρους του κόσμου και η ανησυχία για τις τρέχουσες κρίσεις είναι παρούσες. Και κυρίως φαίνεται να μη συμπίπτουν με το εύρος της εμπιστοσύνης που είχε ο μέσος πολίτης από το 2019 και μετά προς την κυβέρνηση. Οι απαντήσεις που με σαφήνεια οφείλουν να δοθούν από μεριάς Μαξίμου, αλλά και ένα πειστικό αφήγημα για τον «ρωσικό ενεργειακό χειμώνα», πρέπει αμέσως να τεθούν επί τάπητος και με ορίζοντα τη φετινή ΔΕΘ.

Από την άλλη βέβαια, η προαναφερόμενη φθορά δεν μετατοπίζεται στην αξιωματική και εν γένει αντιπολίτευση. Τρία και παραπάνω έτη από τις κάλπες του 2019 δεν έχει διαμορφωθεί συνθήκη δικομματισμού και αυτό επίσης είναι ένα καμπανάκι για την Κουμουνδούρου. Ακόμη και ο τρίτος πόλος, πρωταγωνιστικός των ημερών, δεν φαίνεται να εκταμιεύει ένα σημαντικό ποσοστό ή να ανασυνθέτει τις διεργασίες στον κεντρώο χώρο. Αν κάτι διαπερνά σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι μια τρέχουσα επιφύλαξη των πολιτών που μόνο με καθαρές απαντήσεις και ρεαλισμό ανατρέπεται.