Στην γκρίνια για τον επερχόμενο χειμώνα της ενεργειακής ανεπάρκειας, της ακρίβειας, της αβεβαιότητας στην Ευρώπη (που υποδαυλίζει όπως μπορεί ο Πούτιν), έρχεται αντιστάθμισμα η αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η διεύρυνσή της και η κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μια Ευρώπη δυναμική υποσχέθηκε χθες ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς από την Πράγα. Στο πλαίσιο αυτού του δυναμισμού εντάσσεται και η πρόθεση κατάργησης του δικαιώματος βέτο εκ μέρους των κρατών-μελών και η αντικατάστασή του από πλειοψηφικό σύστημα, που αναμένεται να ακυρώσει όσους, στο όνομα του έθνους-κράτους, υπονομεύουν την ευρωπαϊκή συνοχή (εν προκειμένω, κυρίως η Ουγγαρία του Ορμπαν).

Σημαντική είναι η εξαγγελία μιας ενοποιού πολιτικής από όλες τις χώρες στο Μεταναστευτικό αλλά και στην αποπληρωμή χρεών – δυο ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Εξίσου σημαντική είναι η διαβεβαίωση ότι η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της Ουκρανίας αφού ο στόχος, η ήττα της Ρωσίας από τις δυνάμεις των φιλελεύθερων δυτικών δημοκρατιών, είναι στρατηγική επιδίωξή μας. Κι αυτό, παράλληλα με τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για να μειωθούν οι επιπτώσεις του ελλείμματος σε φυσικό αέριο.

Συχνά ασκείται κριτική ότι η Ευρώπη έχει θέμα συνοχής και, μπροστά στην επερχόμενη κρίση, είναι επιφυλακτική και άβουλη. Αλλά έρχονται οι ηγέτες της για να διαψεύσουν τους επικριτές και να αναθερμάνουν το ευρωπαϊκό όραμα.