Αν υπάρχει ένα ζήτημα που βασανίζει αυτό το διάστημα όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και τις αγορές, αυτό δεν είναι άλλο από το ενεργειακό. Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε διαρκείς συζητήσεις και αναζήτηση μέτρων ώστε όλα τα κράτη – μέλη να μπορούν να εγγυηθούν την επάρκειά τους τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Το πλαφόν των τιμών ενέργειας που συζητείται σε κεντρικό επίπεδο και το σχέδιο που θα περιγραφεί το επόμενο διάστημα από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να δώσει κάποιες ανάσες.  

Στην Ελλάδα δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις, που τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν από το πετρέλαιο θέρμανσης, διαλέγοντας (και λόγω μικρότερου κόστους) το φυσικό αέριο. Είναι εκείνοι που αποφάσισαν να ποντάρουν στην ενεργειακή μετάβαση και στις πιο πράσινες ενεργειακές λύσεις, μόνο για να δουν αυτήν την απόφαση να γυρνάει μπούμερανγκ για το πορτοφόλι τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μόσχα.

Αυτές τις μέρες όλοι όσοι βλέπουν πως το πετρέλαιο πριμοδοτείται μετανιώνουν για την επιλογή τους, ειδικά από τη στιγμή που όλα δείχνουν πως οι τιμές του φυσικού αερίου θα μείνουν υψηλές και για το 2023. Δεν γίνεται αυτοί οι πολίτες, που δικαίως διαμαρτύρονται, να μη δεχθούν οικονομική ενίσχυση. Το κυβερνητικό επιτελείο οφείλει, με βάση την αρχή της ισονομίας, να βρει τα κονδύλια ώστε να ενταχθούν και αυτοί στο επίδομα θέρμανσης.